Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

E-hronika

Srpkinja- heroina Velikog rata

Dom Vojske Srbije, 24. april- 06. maj 2017.

U Domu Vojske Srbije otvorena je izložba Dimitrija Vujadinovića „Srpkinja –  Heroina Velikog rata“. Izložbu, koja osvetljava herojsku ulogu Srpkinje, žene na čijim su plećima, posle okupacije i odlaska vojske i naroda preko Albanije, ostali porodica, kuća i imanje, popaljeno i opljačkano ognjište i briga za voljene na frontu, otvorila je Nena Kunijević, istoričar umetnosti, reditelj, muzički urednik i scenarista Radio-televizije Srbije. 
 
"Mnogo je manifestacija kojima smo tokom poslednje tri godine obeležavali Prvi svetski rat. Ipak, može se reći da je u svima njima uloga žene bila na neki način zanemarena. A bez junaštva u karakteru i genetskom kodu tih  žena, bez njihove mudrosti i umešnosti da se preživi u nemogućim ratnim uslovima i stradanjima, svi vojnički uspesi bili bi uzaludni. Veliki rat je prvi put na globalnoj pozornici čovečanstva – političkoj, ekonomskoj i porodičnoj, snažno afirmisao i dokazao vrednosti žena, majki koje su svoju decu herojski vaspitavale kao neustrašive branioce otadžbine i slobode svog naroda. Kada su ti junaci odlazili u borbu, kada su ostvarili neponovljive podvige, kada su se žrtvovali za svoju zemlju, mi smo pratili njihove živote i njihove podvige, ne setivši se ko ih je tako vaspitavao, ko ih je načinio herojima. Zanemarili smo ulogu majke i žene u formiranju srpskog nacionalnog bića. Ova izložba na svoj način ispravlja tu nepravdu", rekla je pored ostalog Nena Kunijević otvarajući izložbu.

Izložba „Srpkinja –  Heroina Velikog rata“ traje do 6. maja 2017. godine, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

 

Izvor: Medija centar Odbrana

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari