Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Homo Sapiens

7 veličanstvenih, 4. februar 2017.

„Homo sapiens” je uznemirujuća i zadivljujuća, fascinantna freska planete, autentična futuristička vizija jednog od velikih majstora. Nikolaus Gajrhalter je jedan od začetnika modernog dokumentarizma, koji još svojim ranim maestralnim ostvarenjem „Pripjat” uvodi dokumentarce u sferu postapokaliptičnih vizija i fantastike, a raskošno razvijenim filmom „Drugde” kreira jedan od najupečatljivijih prikaza sveta kao celine. „Homo sapiens” objedinjuje ove bitne teme i postupcima zrelog majstora uvodi nas u pročišćeni esej vrhunskog stila. U potpunosti vizuelan, bez ijedne reči, uz gotovo komponovane zvučne intervencije, „Homo sapiens” otkriva na velikom ekranu visokoestetizovane prizore koji se duboko urezuju u svest gledalaca.

„Homo sapiens” je film o krhkosti ljudske egzistencije i kraju industrijskog doba i o tome šta znači biti ljudsko biće. Šta će biti tragovi vrste koju zovemo homo sapiens i kojoj pripadamo? Prazni prostori, ruševine, gradovi sve više obrasli vegetacijom, asfalt koji se raspada: prostori koje trenutno naseljavamo, kad ljudi u njima ne bude. Sada napušteni i u propadanju, postepeno preuzimani od prirode od koje su bili oteti ne tako davno. „Homo sapiens” je oda čovečanstvu viđena kroz mogući scenario budućnosti.

O ovom sjajnom radu Gajrhalter govori: „Ovo nije prvi film u kojem naraciju konstruišem samo kroz slike. Ovo je samo prvi u kome nema ljudi. „Homo sapiens” je možda najviše fotografski od svih mojih filmova… Za mene je to vizija mnogo bliža fikciji”.

 

Izvor: 7 veličanstvenih

Povezane vesti

Austerlic Iskre detaljnije

Austerlic

02. februar. 2017.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari