Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Konstantinopolj

Fotohrom razglednice

Konstantinopolj- nekada najveći i najbogatiji grad u Evropi. Serija fantastičnih fotohrom razglednica nastalih pre pada Otomanskog carstva prikazuje nam drevnu arhitekturu i svakodnevni život njegovih stanovnika. Konstantinopolj je, pre nego što je 1930. godine preimenovan u Istanbul, bio turska prestonica i ključna tačka trgovačkih puteva. Francuski pisac Pjer Žil je još u XVI veku napisao za grad u kojem se Evropa susreće sa Azijom: " U Konstantinoponju se krije besmrtnost, on će postojati sve dok postoji čovečanstvo".

Otomansko carstvo, nastalo 1299. godine, srušilo se u novembru 1922. kada je poslednji sultan Mehmed VI poslat u egzil. Prvi svetski rat je predstavljao katastrofu za Carstvo kada su  Bagdad, Damask i Jerusalim prešli u ruke Britanaca i savezničkih snaga. 1920. godine u Ankari je formirana nova vlada i nacionalna skupština, i taj grad je postao nova turska prestonica.

 

Izvor: Daily Mail
Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari