Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

E-hronika

Lepota pećina istočne Srbije

Izložba fotografija Stanka Kostića

Ćud pećina istočne Srbije već dve decenije upoznaje umetnički fotograf Stanko Kostić. To svoje iskustvo ovekovečio je objektivom, a fotografije i panoe predstavio na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU. Postavka nosi naziv „Lepota pećina – milioni godina tihovanja i stvaranja”, a otvorio ju je dr Dragan Milovanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.

Dočaravajući o kakvom se bogatstvu radi, on je svojevrsnu čast ukazao kamenu koji obitava u pećinama. "Kamen je najlepši dar prirode. On uvek ima zadatu formu, dok zajedničkim delovanjem kamen i voda stvaraju čudnovati svet unutar pećina – objasnio je ovaj stručnjak, podsećajući da je Kostićevo tanano i oštro oko zapazilo tu jedinstvenu harmoniju prirode, kojoj se treba vratiti da bismo opstali".

O značaju postavke čija uloga je da bude i putokaz za  upoznavanje predela skrivenih od urbane vreve govorio je i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU.

Autor postavke priznao je da mu tokom godina nije uvek bilo lako spuštati se niz klizave i mahom mračne terene, ali da je to neponovljivo iskustvo koje mu obogaćuje život.

Posetioci će do 20. aprila biti u prilici da vide Lazareve, Bogovinske, Resavke, Rajkove, Ravništarke, Ceremošnje, Dubočke pećine... ali i fotografije prirodnih kamenih mostova. 

 

Izvor: Politika

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari