Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Magnum opus Dejvida Hoknija

Tate Britain, London, 9. februar- 29. maj 2017.

U Galeriji Tejt u Londonu priređena je retrospektiva radova Dejvida Hoknija, jednog od najpopularnijih i najznačajnijih britanskih umetnika 20. stoleća. Na izložbi je predstavljen izbor najpoznatijih radova koji prikazuju  njegova dostignuća u oblasti slikarstva, grafike, fotografije (foto kolaži "Joiners") i videa, nastala tokom njegovog šest decenija dugog stvaralačkog rada, za koji je, kako sam Hokni kaže parafrazirajući kinesku poslovicu, potrebno oko, ruka i srce. D. Hokni je selebriti umetničkog sveta. Član je Britanske kraljevske akademije, više puta je nagrađivan za svoj rad, npr. ordenom zasluga od kraljice Elizabete II 2012. godine. Iako se približava 80-tom rođendanu, kontinuirano stvara, menjajući svoj stil i način rada prihvatanjem novih tehnologija (slikanje na IPad-u i IPhone-u).

Smatra se značajnim njegov doprinos pokretu pop-art 60-ih godina XX stoleća. Izloženi su njegovi portreti i slike losanđeleskih bazena (uključujući njegov prvi hit "A Bigger Splash" iz 1967. godine), kroz crteže i fotografije do Jorkširskih pejzaža i najnovijih slika od kojih će neke prvi put biti izložene u javnosti. Izložba pokazuje kako koreni svakog novog principa leže u radu koji mu prethodi. Što se iz njegovog opusa i vidi, jer Hokni smatra da slikar mora biti i izvrstan zanatlija koji radi sve sam, svojim rukama (smatrajući uvredljivim za profesiju način rada Demijana Hersta koji angažuje druge za svoj rad). Više od tri decenije stvara na relaciji V. Britanija - SAD. Ova spektakularna izložba nastala je u saradnji galerije Tejt u Londonu, Centra Pompidu u Parizu i muzeja Metropoliten u Njujorku. Izložba traje od 9. februara do 29. maja 2017.

 

Izvori: Tate Gallery, The Daily Norm, Ibiblio 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari