Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

In loco parentis

7 veličanstvenih, 07. februar 2017.

In loco parentis” je prvi irski dokumentarac koji je s velikim uspehom premijeru doživeo u glavnom programu najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, a nakon toga pozvan je i u glavni program Sandens festivala. Niasa Ni Kinon je jedna od najpoznatijih irskih dokumentarista, a njeni prethodni dokumentarci su imali značajne međunarodne uspehe. Dejvid Rejn je iskusni producent i režiser, nagrađen jednom od najznačajnijih evropskih nagrada, britanskom nagradom BAFTA. Ovaj životni i autorski par je punih godinu dana proveo u školi pripremajući projekat za koji je bilo potrebno mnogo produkcionih i kreativnih napora da bi postigao svoj vrhunski kvalitet.

Ovaj posmatrački dokumentarac prati godinu dana u životima dvoje inspirativnih učitelja u jedinoj osnovnoj školi sa internatom u Irskoj. Hedforft, škola ne mnogo različita po izgledu od kultnog Hogvortsa iz Harija Potera, sa svojim zgradama iz 18. veka, sa tajnim vratima i magičnim šumarcima, već 46 godina je dom Džonu i Amandi Lejden i pozadina njihovih izuzetnih karijera. Za Džona je rok muzika još jedan od predmeta uz matematiku, engleski, veronauku i latinski. On neguje posebnu vrstu mladalačke revolucije podučavajući odgovornost i nezavisnost u podjednakom odnosu, umotane u hevi metal ili pop, podstičući decu da u školskom podrumu – rok klubu sviraju šta god žele. Za Amandu ključ za vezu sa decom je knjiga i ona koristi sve načine da ulovi mlade umove. Deca sede kao paralisana kada ih ona povede na čarobna putovanja sa fantastičnim junacima iz najrazličitijih priča.

Niasa Ni Kinon je režirala i kao nadahnuti i sveprisutni snimatalj, a Dejvid Rejn je pored produkcije i režije imao težak zadatak da diskretno prateći Niasu snima zvuk. „Želeli smo da snimamo godinu dana život u školi, samo da pratimo i posmatramo, bez intervjua, bez božjeg glasa koji vodi publiku… Znali smo da za nas to znači potpuno utapanje da bismo dobili pristup intimnosti koju smo želeli da uhvatimo.”

 

IDFA 2016 | Trailer | In loco parentis from idfa on Vimeo.

 

Izvor: 7 veličanstvenih

Povezane vesti

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari