Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Retrospektiva Egona Šilea

Beč, Albertina muzej, 22. februar - 18. jun 2017.

Obeležavajući stotinu godina od smrti Egona Šilea bečki Albertina muzej priređuje sveobuhvatnu, retrospektivnu izložbu ovog velikog austrijskog slikara pozicionirajući njegov opus u uzavreli kontekst bečkog društva na kraju imperijalne ere, u atmosferi borbe između modernosti i tradicije. Stotinu i osamdeset Šileovih najboljih i najvažnijih slika i crteža uvešće posetioce izložbe u umetnički opus koji je svoju veliku temu pronašao u egzistencijalnoj usamljenosti ljudskih bića.

Egon Šile nije bio samo, uz Klimta, rodonačelnik ekspresionizma i jedna od dve najvažnije umetničke figure Beča na prelazu vekova, već i najbolji crtač 20. veka. Njegovi grafički radovi imaju posebno istaknuto mesto u celokupnom stvaralačkom opusu: svojim precizno osmišljenim crtežima Šile je uspostavio nove standarde u pogledu ikonografije i boja. Radovi iz obimne kolekcije Albertina muzeja pružaju konceptualnu polaznu osnovu koja se zaokružuje mnogim, za ovu priliku ustupljenim, Šileovim delima. Ova izložba stoga predstavlja jedinstven pogled na Šileov umetnički razvoj, koji je preranom smrću u 28. godini, tako naglo prekinut.

 

Via albertina.at

 












Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari