Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

E-hronika

Beograd kakav malo poznajemo: Novi dvor na Andrićevom vencu

Novi dvor

B. Cvejić, Danas

Novi dvor je građen za rezidencijalne potrebe dinastije Karađorđević u periodu između 1911. i 1922. godine. Kamen temeljac za ovo zdanje položen je 14. septembra 1911, a tom događaju prisustvovali su kralj Petar Prvi Karađorđević, mitropolit Dimitrije, ministri, državni savetnici i viši oficiri. Zgrada je podignuta prema projektu poznatog beogradskog arhitekte Stojana Titelbaha, na mestu porušenog Dvorca prestolonaslednika Mihaila Obrenovića.

Novi dvor je bio zvanična rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića od 1922. do 1933. godine, nakon čega je, prema kraljevoj želji, ustupljen Muzeju kneza Pavla, koji se uselio u ovaj prostor juna 1934. godine, a Karađorđevići se preselili na Dedinje. Prvi put zdanje je za javnost otvoreno 1936. godine, a zbirke muzeja nalazile su se u Novom dvoru sve do 1948. godine, kada je zgrada ustupljena Skupštini Srbije. Poslednjih decenija predstavlja zgradu predsednika Republike.

Zgrada Novog dvora, sa četiri etaže i karakterističnim ugaonim kubetom, predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje beogradskog graditeljstva posle Prvog svetskog rata. Na prvom spratu bile su smeštene kraljeve i kraljičine privatne i radne prostorije: spavaće sobe sa pratećim odajama, kabineti, saloni, biblioteka i trpezarija. Na drugom spratu nalazili su se engleski i japanski salon, spavaće sobe i biblioteka. Nameštaj i uređenje prostora nose osobenosti stilova Luja XIV, Luja XV i Luja XVI.

Novi dvor zajedno sa Starim dvorom, u kojem se danas nalazi Skupština grada Beograda, predstavljao je dvorski kompleks, između kojih su se nalazili park i polukružna zgrada Maršalata dvora, koja je srušena posle Drugog svetskog rata. Dvorski kompleks nekada je krasila i ograda, kao i dve kapije koje više ne postoje.

 

Izvor: Danas

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari