Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Kako bi sprečio samoubistva Japan je napravio crnu listu kompanija

RT

Japanska vlada je po prvi put najavila listu preko 300 poslova širom zemlje kojima se krše radnička prava. Zvaničnici hoće da zaštite zaposlene od zlostavljanja i spreče karoši ili smrt od preteranog rada.

Lista uključuje velike kompanije kao što je marketinška agencija Dentsu i proizvođač elektronike Panasonik, koji se krive za nelegalan prekovremeni rad. Lokalna poslovnica Pošte Japana, podružnica Holdinga japanske pošte je optužena da nije prijavila povrede nastale na poslu.

Lokalni mediji su kompanije koje zlostavljaju radnike nazvali crnim. Nivo problema je dobio na intenzitetu kada je 2015. godine jedan mladi radnik u Dentsu počinio samoubistvo. Smrt je prepoznata kao karoši kako bi premijera Šinzo Abea ohrabrili da pogura reforme prava radnika.

Lista koja sada ima 334 kompanije, mesečno će se obnavljati. Termin karoši je uveden tokom 1970-tih i još uvek dominira naslovima širom zemlje.

Prema Rojtersu, koji je citirao japanske zvaničnike, na listi se ne nalaze sve kompanije koje su pod istragom. Imena kompanija se otkrivaju samo kada ministarstvo odluči da će time podstaći poštovanje i da će to doprineti opštem dobru.

U martu je Abeova vlada predložila korake za smanjenje prekovremenog rada i bolju zaradu za radnike sa skraćenim radnim vremenom.

Eksperti kažu da će mere, koje će biti predstavljene do 2019. godine, naškoditi kompanijama, koje se već suočavaju sa smanjenjem radne snage zbog ubrzanog starenja populacije. Advokati i aktivisti su rekli da mere nisu dovoljne da zaštite radnike.

Životni vek u Japanu je jedan od najdužih u svetu i iznosi 83,3 godine, ali isto tako ima i najveću stopu samoubistava na svetu. Prošle godine je, po prvi put u 22 godine, broj samoubistava pao ispod 22000.

Japanska nacionalna televizija je izačunala da samoubistva japansku ekonomiju koštaju 4 milijarde dolara.

Izvor: RT