Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

CodeCombat

Rado ide Srbin u programere

Darko Kovačević, Subotica

Kako su bogobojažljivi rišćani delili istoriju na PNE i NE (BC i AD), tako će netizeni deliti post-istorijsku epohu na PŠI i ŠI (era pre širokopojasnog interneta, angl. BBE i era širokopojasnog interneta, angl. AI). Tu, na prekretnici milenijuma, staračke mi demencije, sećam se kao da je juče bilo, pojavila se Sajber armija Zavulon (odn. Zebulon po anglikanski), koja je putem internet igrica-zagonetki-zadataka pokušavala da regrutuje najvisprenije hakere u netizenske partizanske odrede koji bi se borili za slobodu i dignitet interneta. Danas je lako biti pametan i zaključiti da su ideje slobodarskog neta propale, dok se najokorelija partizanština povukla na andernet (vidi undernet), odakle vreba i (nadam se) čeka priliku da zaskoči internet s leđa, kada se najmanje bude nadao (lajkuj i deli članak ako ti se dopada ova rečenica).

Ostala je ideja igrifikacijske regrutacije, koju smo, ruku na srce, još kao klinci videli (i ložili se na nju) u prastarom naučno-fantastičnom filmu "Poslednji zvezdani borac" (The Last Starfighter). Kao deo nečega što se zove biznis-akcelerator (vidi Y Combinator seed accelerator ako želiš da imaš o čemu da razgovaraš sa najnaprednijim japijevcima), "Borba kodova" (Code Combat) je edukativni program istoimene kompanije iz San Franciska (Kalifornija), gde se programiranju uz igru mogu naučiti kako mala deca, tako i obrasliji ljudski primerci. Ideja je da se kroz neke od popularnih oblika igara deca upute u osnove programiranja na nekim od najpopularnijih (ili najisplativijih) programskih jezika: C++, Java, Python, php itd.

Za poptune početnike, shvatljivo i razumljivo i za osnovnoškolski uzrast, tu su "Lagumi Kitgarda" (Dungeons of Kithgard), gde se najmlađi budući programeri mogu upoznati sa pojmom objekta i njegovim osobinama. Da imam mesta za filozofiranje, rekao bih da nema više strasti i unutrašnje vere, nego smo danas svi mi i sve oko nas samo objekti koji imaju neke promenljive i neke nepromenljive osobine i koji mogu, na određene ulazne parametre, da daju određene rezultate. Ukratko, igrač/učenik je dužan da zadajući osnovne komande vodi svog heroja (objekat) kroz lagume i katakombe (pasivne objekte), da izbegava ili uništava karakondžule (aktivne objekte),  gde svaki novi nivo donosi i novi pojam i komandu odabranog programskog jezika. Kriva učenja je ovde blaga, kao ulazak u more na barskoj plaži, i trebalo bi da je savladaju i oni koji nemaju pojma o programiranju (a ipak pokazuju želju da nauče).

Za nešto naprednije programerčiće, tu je odeljak sa programerskim igrama-zagonetkama, gde je svaki izazov definisan kao delić igre (ili zalazi u realne izazove, npr. od očitavanja vremenskih uslova, sletanja mesečeve sonde, prepoznavanja obrazaca itd), a često ima i svoj narativ. Problemi su odlično osmišljeni, podeljeni u grupe lako-srednje-teško, nijedan zadatak nije rutinski, i svaki problem per se (po sebi) najčešće krije u sebi još jedan problem, čije otkrivanje je prvi korak ka otkrovenju i sozercanju rešenja. Organizovani su i on-lajn okršaji, gde se koderi-programeri mogu okušati sa drugim živim pripravnicima iz celog sveta, kakogod ih već internet spoji. Ovo potonje će staru gardu podsetiti na CoreWars i okršaje para-asemblerskih botova u virtuelnoj memoriji. Najstariji štreberi će sad da mi zamere što nisam pomenuo i "Logo" programski jezik (zamišljen daleke 1967. godine). “Lagumi Kitgarda“ odista, idejno i koncepcijski liče na "Logo", ali je sve to grafički atraktivnije, šarenije (multimedijalnije), i umesto kornjače vodite heroja ili herojku.

Finalne zagonetke CodeCombata zalaze u probleme koji i danas (pomalo) muče i najveće korporacije (kupuj-prodaj entitete): Po svojoj suštini, to su simulacije veštačke inteligencije i donošenja odluka, uz mogućnosti učenja po iteracijama. CodeCombat svoje igre nudi potpuno besplatno (uz opcije doplate nekih sadržaja). Uostalom, ova kompanija i deklariše kao jednu od svojih poslovnih vizija upravo regrutaciju najboljih rešavača programerskih zagonetki. Pa ako imate dece, a svesni ste da to i nije neka isplativa rabota (može da odbaci profit tek nakon četvrt veka investiranja) - dajte ih u programere!

 

Linkovi:

CodeCombat - https://codecombat.com/

Dungeons of Kithgard - za potpune početnike - https://codecombat.com/play/level/dungeons-of-kithgard

CoreWars – za digitalne anahronike koji vole niže programske jezike- corewars.org

CodeWars – programerske kate i kumite - https://www.codewars.com/

Sajber armija Zavulon - za internet partizane - http://www.ca-zeb.com/zebulun/

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari