Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Београд какав мало познајемо: Нови двор на Андрићевом венцу

Нови двор

Б. Цвејић, Данас

Нови двор је грађен за резиденцијалне потребе династије Карађорђевић у периоду између 1911. и 1922. године. Камен темељац за ово здање положен је 14. септембра 1911, а том догађају присуствовали су краљ Петар Први Карађорђевић, митрополит Димитрије, министри, државни саветници и виши официри. Зграда је подигнута према пројекту познатог београдског архитекте Стојана Тителбаха, на месту порушеног Дворца престолонаследника Михаила Обреновића.

Нови двор је био званична резиденција краља Александра Карађорђевића од 1922. до 1933. године, након чега је, према краљевој жељи, уступљен Музеју кнеза Павла, који се уселио у овај простор јуна 1934. године, а Карађорђевићи се преселили на Дедиње. Први пут здање је за јавност отворено 1936. године, а збирке музеја налазиле су се у Новом двору све до 1948. године, када је зграда уступљена Скупштини Србије. Последњих деценија представља зграду председника Републике.

Зграда Новог двора, са четири етаже и карактеристичним угаоним кубетом, представља вредно архитектонско остварење београдског градитељства после Првог светског рата. На првом спрату биле су смештене краљеве и краљичине приватне и радне просторије: спаваће собе са пратећим одајама, кабинети, салони, библиотека и трпезарија. На другом спрату налазили су се енглески и јапански салон, спаваће собе и библиотека. Намештај и уређење простора носе особености стилова Луја XИВ, Луја XВ и Луја XВИ.

Нови двор заједно са Старим двором, у којем се данас налази Скупштина града Београда, представљао је дворски комплекс, између којих су се налазили парк и полукружна зграда Маршалата двора, која је срушена после Другог светског рата. Дворски комплекс некада је красила и ограда, као и две капије које више не постоје.

 

Извор: Данас

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari