Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

In loco parentis

7 величанствених, 07. фебруар 2017.

In loco parentis” је први ирски документарац који је с великим успехом премијеру доживео у главном програму највећег светског фестивала документарног филма у Амстердаму, а након тога позван је и у главни програм Санденс фестивала. Ниаса Ни Кинон је једна од најпознатијих ирских документариста, а њени претходни документарци су имали значајне међународне успехе. Дејвид Рејн је искусни продуцент и режисер, награђен једном од најзначајнијих европских награда, британском наградом БАФТА. Овај животни и ауторски пар је пуних годину дана провео у школи припремајући пројекат за који је било потребно много продукционих и креативних напора да би постигао свој врхунски квалитет.

Овај посматрачки документарац прати годину дана у животима двоје инспиративних учитеља у јединој основној школи са интернатом у Ирској. Хедфорфт, школа не много различита по изгледу од култног Хогвортса из Харија Потера, са својим зградама из 18. века, са тајним вратима и магичним шумарцима, већ 46 година је дом Џону и Аманди Лејден и позадина њихових изузетних каријера. За Џона је рок музика још један од предмета уз математику, енглески, веронауку и латински. Он негује посебну врсту младалачке револуције подучавајући одговорност и независност у подједнаком односу, умотане у хеви метал или поп, подстичући децу да у школском подруму – рок клубу свирају шта год желе. За Аманду кључ за везу са децом је књига и она користи све начине да улови младе умове. Деца седе као паралисана када их она поведе на чаробна путовања са фантастичним јунацима из најразличитијих прича.

Ниаса Ни Кинон је режирала и као надахнути и свеприсутни сниматаљ, а Дејвид Рејн је поред продукције и режије имао тежак задатак да дискретно пратећи Ниасу снима звук. „Желели смо да снимамо годину дана живот у школи, само да пратимо и посматрамо, без интервјуа, без божјег гласа који води публику… Знали смо да за нас то значи потпуно утапање да бисмо добили приступ интимности коју смо желели да ухватимо.”

 

IDFA 2016 | Trailer | In loco parentis from idfa on Vimeo.

 

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari