Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Како би спречио самоубиства Јапан је направио црну листу компанија

РТ

Јапанска влада је по први пут најавила листу преко 300 послова широм земље којима се крше радничка права. Званичници хоће да заштите запослене од злостављања и спрече кароши или смрт од претераног рада.

Листа укључује велике компаније као што је маркетиншка агенција Дентсу и произвођач електронике Панасоник, који се криве за нелегалан прековремени рад. Локална пословница Поште Јапана, подружница Холдинга јапанске поште је оптужена да није пријавила повреде настале на послу.

Локални медији су компаније које злостављају раднике назвали црним. Ниво проблема је добио на интензитету када је 2015. године један млади радник у Дентсу починио самоубиство. Смрт је препозната као кароши како би премијера Шинзо Абеа охрабрили да погура реформе права радника.

Листа која сада има 334 компаније, месечно ће се обнављати. Термин кароши је уведен током 1970-тих и још увек доминира насловима широм земље.

Према Ројтерсу, који је цитирао јапанске званичнике, на листи се не налазе све компаније које су под истрагом. Имена компанија се откривају само када министарство одлучи да ће тиме подстаћи поштовање и да ће то допринети општем добру.

У марту је Абеова влада предложила кораке за смањење прековременог рада и бољу зараду за раднике са скраћеним радним временом.

Експерти кажу да ће мере, које ће бити представљене до 2019. године, нашкодити компанијама, које се већ суочавају са смањењем радне снаге због убрзаног старења популације. Адвокати и активисти су рекли да мере нису довољне да заштите раднике.

Животни век у Јапану је један од најдужих у свету и износи 83,3 године, али исто тако има и највећу стопу самоубистава на свету. Прошле године је, по први пут у 22 године, број самоубистава пао испод 22000.

Јапанска национална телевизија је изачунала да самоубиства јапанску економију коштају 4 милијарде долара.

Извор: РТ