Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Лепота пећина источне Србије

Изложба фотографија Станка Костића

Ћуд пећина источне Србије већ две деценије упознаје уметнички фотограф Станко Костић. То своје искуство овековечио је објективом, а фотографије и паное представио на изложби у Галерији науке и технике САНУ. Поставка носи назив „Лепота пећина – милиони година тиховања и стварања”, а отворио ју је др Драган Миловановић, професор Рударско-геолошког факултета.

Дочаравајући о каквом се богатству ради, он је својеврсну част указао камeну који обитава у пећинама. "Камен је најлепши дар природе. Он увек има задату форму, док заједничким деловањем камен и вода стварају чудновати свет унутар пећина – објаснио је овај стручњак, подсећајући да је Костићево танано и оштро око запазило ту јединствену хармонију природе, којој се треба вратити да бисмо опстали".

О значају поставке чија улога је да буде и путоказ за  упознавање предела скривених од урбане вреве говорио је и академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ.

Аутор поставке признао је да му током година није увек било лако спуштати се низ клизаве и махом мрачне терене, али да је то непоновљиво искуство које му обогаћује живот.

Посетиоци ће до 20. априла бити у прилици да виде Лазареве, Боговинске, Ресавке, Рајкове, Равништарке, Церемошње, Дубочке пећине... али и фотографије природних камених мостова. 

 

Извор: Политика

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari