Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Magnum opus Дејвида Хокнија

Tate Britain, London, 9. фебруар- 29. мај 2017.

У Галерији Тејт у Лондону приређена је ретроспектива радова Дејвида Хокнија, једног од најпопуларнијих и најзначајнијих британских уметника 20. столећа. На изложби је представљен избор најпознатијих радова који приказују  његова достигнућа у области сликарства, графике, фотографије (фото колажи "Joiners") и видеа, настала током његовог шест деценија дугог стваралачког рада, за који је, како сам Хокни каже парафразирајући кинеску пословицу, потребно око, рука и срце. Д. Хокни је селебрити уметничког света. Члан је Британске краљевске академије, више пута је награђиван за свој рад, нпр. орденом заслуга од краљице Елизабете II 2012. године. Иако се приближава 80-том рођендану, континуирано ствара, мењајући свој стил и начин рада прихватањем нових технологија (сликање на IPad-у и IPhone-у).

Сматра се значајним његов допринос покрету поп-арт 60-их година XX столећа. Изложени су његови портрети и слике лосанђелеских базена (укључујући његов први хит "A Bigger Splash" из 1967. године), кроз цртеже и фотографије до Јоркширских пејзажа и најновијих слика од којих ће неке први пут бити изложене у јавности. Изложба показује како корени сваког новог принципа леже у раду који му претходи. Што се из његовог опуса и види, јер Хокни сматра да сликар мора бити и изврстан занатлија који ради све сам, својим рукама (сматрајући увредљивим за професију начин рада Демијана Херста који ангажује друге за свој рад). Више од три деценије ствара на релацији В. Британија - САД. Ова спектакуларна изложба настала је у сарадњи галерије Тејт у Лондону, Центра Помпиду у Паризу и музеја Метрополитен у Њујорку. Изложба траје од 9. фебруара до 29. маја 2017.

 

Извори: Tate Gallery, The Daily Norm, Ibiblio 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari