Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

CodeCombat

Радо иде Србин у програмере

Дарко Ковачевић, Суботица

Како су богобојажљиви ришћани делили историју на ПНЕ и НЕ (BC и AD), тако ће нетизени делити пост-историјску епоху на ПШИ и ШИ (ера пре широкопојасног интернета, angl. BBE и ера широкопојасног интернета, angl. AI). Ту, на прекретници миленијума, старачке ми деменције, сећам се као да је јуче било, појавила се Сајбер армија Завулон (одн. Зебулон по англикански), која је путем интернет игрица-загонетки-задатака покушавала да регрутује највиспреније хакере у нетизенске партизанске одреде који би се борили за слободу и дигнитет интернета. Данас је лако бити паметан и закључити да су идеје слободарског нета пропале, док се најокорелијa партизанштина повукла на андернет (види undernet), одакле вреба и (надам се) чека прилику да заскочи интернет с леђа, када се најмање буде надао (лајкуј и дели чланак ако ти се допада ова реченица).

Остала је идеја игрификацијске регрутације, коју смо, руку на срце, још као клинци видели (и ложили се на њу) у прастаром научно-фантастичном филму "Последњи звездани борац" (The Last Starfighter). Као део нечега што се зове бизнис-акцелератор (види Y Combinator seed accelerator ако желиш да имаш о чему да разговараш са најнапреднијим јапијевцима), "Борба кодова" (Code Combat) је едукативни програм истоимене компаније из Сан Франциска (Калифорнија), где се програмирању уз игру могу научити како мала деца, тако и обраслији људски примерци. Идеја је да се кроз неке од популарних облика игара деца упуте у основе програмирања на неким од најпопуларнијих (или најисплативијих) програмских језика: C++, Java, Python, php итд.

За поптуне почетнике, схватљиво и разумљиво и за основношколски узраст, ту су "Лагуми Китгарда" (Dungeons of Kithgard), где се најмлађи будући програмери могу упознати са појмом објекта и његовим особинама. Да имам места за филозофирање, рекао бих да нема више страсти и унутрашње вере, него смо данас сви ми и све око нас само објекти који имају неке променљиве и неке непроменљиве особине и који могу, на одређене улазне параметре, да дају одређене резултате. Укратко, играч/ученик је дужан да задајући основне команде води свог хероја (објекат) кроз лагуме и катакомбе (пасивне објекте), да избегава или уништава караконџуле (активне објекте),  где сваки нови ниво доноси и нови појам и команду одабраног програмског језика. Крива учења је овде блага, као улазак у море на барској плажи, и требало би да је савладају и они који немају појма о програмирању (а ипак показују жељу да науче).

За нешто напредније програмерчиће, ту је одељак са програмерским играма-загонеткама, где је сваки изазов дефинисан као делић игре (или залази у реалне изазове, нпр. од очитавања временских услова, слетања месечеве сонде, препознавања образаца итд), а често има и свој наратив. Проблеми су одлично осмишљени, подељени у групе лако-средње-тешко, ниједан задатак није рутински, и сваки проблем per se (по себи) најчешће крије у себи још један проблем, чије откривање је први корак ка откровењу и созерцању решења. Организовани су и он-лајн окршаји, где се кодери-програмери могу окушати са другим живим приправницима из целог света, какогод их већ интернет споји. Ово потоње ће стару гарду подсетити на CoreWars и окршаје пара-асемблерских ботова у виртуелној меморији. Најстарији штребери ће сад да ми замере што нисам поменуо и "Лого" програмски језик (замишљен далеке 1967. године). “Лагуми Китгарда“ одиста, идејно и концепцијски личе на "Лого", али је све то графички атрактивније, шареније (мултимедијалније), и уместо корњаче водите хероја или херојку.

Финалне загонетке CodeCombata залазе у проблеме који и данас (помало) муче и највеће корпорације (купуј-продај ентитете): По својој суштини, то су симулације вештачке интелигенције и доношења одлука, уз могућности учења по итерацијама. CodeCombat своје игре нуди потпуно бесплатно (уз опције доплате неких садржаја). Уосталом, ова компанија и декларише као једну од својих пословних визија управо регрутацију најбољих решавача програмерских загонетки. Па ако имате деце, а свесни сте да то и није нека исплатива работа (може да одбаци профит тек након четврт века инвестирања) - дајте их у програмере!

 

Линкови:

CodeCombat - https://codecombat.com/

Dungeons of Kithgard - за потпуне почетнике - https://codecombat.com/play/level/dungeons-of-kithgard

CoreWars – за дигиталне анахронике који воле ниже програмске језике- corewars.org

CodeWars – програмерске кате и кумите - https://www.codewars.com/

Сајбер армија Завулон - за интернет партизане - http://www.ca-zeb.com/zebulun/

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari