Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Константинопољ

Фотохром разгледнице

Константинопољ- некада највећи и најбогатији град у Европи. Серија фантастичних фотохром разгледница насталих пре пада Отоманског царства приказује нам древну архитектуру и свакодневни живот његових становника. Константинопољ је, пре него што је 1930. године преименован у Истанбул, био турска престоница и кључна тачка трговачких путева. Француски писац Пјер Жил је још у XVI веку написао за град у којем се Европа сусреће са Азијом: " У Константинопоњу се крије бесмртност, он ће постојати све док постоји човечанство".

Отоманско царство, настало 1299. године, срушило се у новембру 1922. када је последњи султан Мехмед VI послат у егзил. Први светски рат је представљао катастрофу за Царство када су  Багдад, Дамаск и Јерусалим прешли у руке Британаца и савезничких снага. 1920. године у Анкари је формирана нова влада и национална скупштина, и тај град је постао нова турска престоница.

 

Извор: Daily Mail




Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari