Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Ретроспектива Егона Шилеа

Беч, Албертина музеј, 22. фебруар - 18. јун 2017.

Обележавајући стотину година од смрти Егона Шилеа бечки Албертина музеј приређује свеобухватну, ретроспективну изложбу овог великог аустријског сликара позиционирајући његов опус у узаврели контекст бечког друштва на крају империјалне ере, у атмосфери борбе између модерности и традиције. Стотину и осамдесет Шилеових најбољих и најважнијих слика и цртежа увешће посетиоце изложбе у уметнички опус који је своју велику тему пронашао у егзистенцијалној усамљености људских бића.

Егон Шиле није био само, уз Климта, родоначелник експресионизма и једна од две најважније уметничке фигуре Беча на прелазу векова, већ и најбољи цртач 20. века. Његови графички радови имају посебно истакнуто место у целокупном стваралачком опусу: својим прецизно осмишљеним цртежима Шиле је успоставио нове стандарде у погледу иконографије и боја. Радови из обимне колекције Албертина музеја пружају концептуалну полазну основу која се заокружује многим, за ову прилику уступљеним, Шилеовим делима. Ова изложба стога представља јединствен поглед на Шилеов уметнички развој, који је прераном смрћу у 28. години, тако нагло прекинут.

 

Via albertina.at

 












Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari