Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Жена и глечер

7 величанствених, 06. фебруар 2017.

Врхунски мајстор префињеног стила, Аудриус Стонис, одлучио се да нас поведе на необично ходочашће у неприступачне висове планине Тјен Шан на граници између Казахстана и Кине. У пределима те Небеске планине, налик некој непознатој и негостољубивој планети, он посвећује сву своју пажњу и креативност задивљујућој особи која је тридесет година провела посматрајући и пратећи стање џиновског глечера, тако важног за науку, али и за читаву планету. Кроз необичан интимни портрет заробљенице планине у сталном кретању, Аудриус Стонис маестрално поетизује односе главне јунакиње и околине, природе, неба, бића са којима дели самоћу, суровост климе и лепоту која их окружује.

Садашњости у којој прича без речи своју минуциозно саткану причу Стонис придодаје још један важан слој, слој дугих временских токова. Овај филм понире дубоко у време и у спојевима прошлости и садашњости гради потпуно нове, поетске и ванвременске релације. Аудриус Стонис је један од најзначајнијих европских аутора управо по том сложеном ткању времена у својим филмовима и задивљујућем осећању да се кроз просторе, људе, догађаје и феномене преламају и сливају сви претходни дубоки и веома далеки одбљесци времена које он задивљујуће документује.

Аутора је привукла чињеница да је жена глациолог његова земљакиња: „Веома је необично да жена из Литваније истражује лед на удаљеном Тјен Шану, на крају света, без икакве везе са остатком света. Научница Аушра, живећи високо у планини, у дрвеној кући крај огромног глечера, сваког јутра и вечери, лети и зими, радила је током много година мерења и слала их у контролни центар у Алма Ати. Дала је читав свој живот посматрању глечера у Казахстану.

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari