Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Нормални аутистични филм

7 величанствених, 05. фебруар 2017.

Овај динамични и разиграни документарац рад је једног од најзначајнијих европских аутора када су у питању деца, посебно деца која су неуклопљена и различита од већине. Мирослав Јанек је стекао светску славу својим колажним филмовима, снимљеним изузетно слободном камером, мешавином стилова и уз максимално подстицање учесника да интерактивно утичу на ток, изглед и стил филма.

Аутор дискретно и постепено уплиће сваког протагонисту у размишљање пред камером о кадру, сцени, теми и филму који настаје и из тих упутстава, представа, побуна и слагања креира стилски различите токове, чини се, тачно по мери сваког јунака. Приче су о њима, и њихове и Јанекове, а све заједно, сјаним монтажним преплитањем, то постаје разбарушени експлозивни филм у распонима од шапата до урлања, од нежних интимних ситуација до бучних, ритмичних спотовских епизода и забавних кратких филмова у филму.

Непосредан и осећајан, Лука има изразити смисао за хумор; он воли филмове и пише сценарија. Пијанистички виртуоз, Денис, способан је да свира захтевне класичне композиције; он је и невероватно интелигентан и начитан. Мајда воли да репује и не стиди се због тога; њени храбри стихови разоткривају њено окружење разоружавајућом тачношћу. Марјамка може да прича дуге приче на енглеском, а њен неуморни брат Ахмед је неуобичајено пријатан. Петоро изузетне деце које је друштво трајно и нимало ласкаво означило као „аутистичне”.

Познати чешки документариста овом јединственом ауторском визијом изазива нас да једном заувек престанемо да посматрамо аутизам као медицинску дијагнозу и да покушамо да га разумемо као фасцинантан начин мишљења који је некад изузетно тешко дешифровати. Јер ко је тај који одређује шта је нормално – живети у сталној јурњави не обазирући се на апсурдност модерног живота или тужно тражити ред, мир и спокој у свету?

Мирослав Јанек је аутор који истиче значај дугих процеса у којима настају његови сјани документарци дијалога и интерактивног креирања: „Навикли су се на мене и несвесно су ми нудили много занимљивих ситуација… Фокусирао сам се на магију и мистериозан начин размишљања аутистичних”.

Normal Autistic Film trailer from Taskovski Films on Vimeo.

 

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari