Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Изгарање

7 величанствених, 3. фебруар 2017.

Велики документаристички подухват! Жером ле Мер као аутор с камером улази на места која су потпуно недоступна и забрањена и у њима бележи традиционалне битке, али открива за нас и потпуно модерне, неочекиване и запањујуће. Врхунским поступцима дискретног присуства и пажљивог посматрања аутор развија задивљујућу студију о савременом свету у коме нестају уточишта за слабе и болесне, нестају емпатија, брига и моћ исцељења.

„Изгарање” је дословно драма о животу и смрти. Током две године белгијски режисер Жером ле Мер је пратио чланове хируршке јединице једне од највећих болница у Паризу. Непрекидно изложени драстичном стресу, с мањком особља и са стриктним рестрикцијама буџета, запослени се боре између себе за ресурсе, док управа поставља све строже критеријуме ефикасности и профитабилности. Широм Европе изгарање (бурн оут) достигло је размере епидемије међу запосленима у јавном и приватном сектору. Да ли ћемо завршити убијајући сами себе? Или ћемо бити у стању да пронађемо смисао и радост у раду?

„Наш модерни свет претворио је болнице у фабрике здравља, а пацијенте у објекте”, сведочи Жером ле Мер. „Ефикасност, продуктивност, учинак – ово је свуда постала мантра за менаџере. Деценијама смо знали шта се дешава ако животиње изложимо стресу: оне ће кад-тад појести једна другу. Али шта се дешава кад изложимо људе великом стресу?”

Burning Out - Trailer from CAT&Docs on Vimeo.

 

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari