Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Homo Sapiens

7 величанствених, 4. фебруар 2017.

„Homo sapiens” је узнемирујућа и задивљујућа, фасцинантна фреска планете, аутентична футуристичка визија једног од великих мајстора. Николаус Гајрхалтер је један од зачетника модерног документаризма, који још својим раним маестралним остварењем „Припјат” уводи документарце у сферу постапокалиптичних визија и фантастике, а раскошно развијеним филмом „Другде” креира један од најупечатљивијих приказа света као целине. „Homo sapiens” обједињује ове битне теме и поступцима зрелог мајстора уводи нас у прочишћени есеј врхунског стила. У потпуности визуелан, без иједне речи, уз готово компоноване звучне интервенције, „Homo sapiens” открива на великом екрану високоестетизоване призоре који се дубоко урезују у свест гледалаца.

„Homo sapiens” је филм о крхкости људске егзистенције и крају индустријског доба и о томе шта значи бити људско биће. Шта ће бити трагови врсте коју зовемо homo sapiens и којој припадамо? Празни простори, рушевине, градови све више обрасли вегетацијом, асфалт који се распада: простори које тренутно насељавамо, кад људи у њима не буде. Сада напуштени и у пропадању, постепено преузимани од природе од које су били отети не тако давно. „Homo sapiens” је ода човечанству виђена кроз могући сценарио будућности.

О овом сјајном раду Гајрхалтер говори: „Ово није први филм у којем нарацију конструишем само кроз слике. Ово је само први у коме нема људи. „Homo sapiens” је можда највише фотографски од свих мојих филмова… За мене је то визија много ближа фикцији”.

 

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari