Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Кафка, снови о милионима

Will Coldwell, The Guardian

Неколико година пре него што му је објављивање "Преображаја"(по многима једна од најбољих приповетки икада написаних) донело новац, Франц Кафка се надао да ће се обогатити пишући серију  туристичких водича за европске путнике. Путујући  1911. године широм континента са својим пријатељeм Максом Бродом  направио је концепт како би водичи требало да изгледају, стављајући у први план да треба да буду јефтини.

Овај детаљ из Кафкиног живота објављен је у трећем тому биографије "Кафка, младост" Рајнера Штаха. Ова идеја је била испред свог времена, нарочито у односу на тада популарне Бедекерове туристичке водиче који су углавном садржавали листу хотела и ресторана, и којима је недостајало "инсајдерско" знање које је, Кафка је сматрао, непроцењиво за путника. Одговори које би нудили Кафкини водичи су исти они који су потребни и данашњим путницима: којим данима су у музеју ниже цене улазница, где се оджавају бесплатни концерти, требали ли унајмити такси или се возити трамвајем у неком граду...? Такође, Кафка је предвиђао да у водиче укључи и савете у вези места у којима се може пронаћи еротско и сексуално задовољство за пристојну цену. Штах пише: " Кафка и Брод су били уверени да би овакви водичи потукли конкуренцију свог времена. Објављивање читавих серија водича-поготово ако би се појавили на више језика- веровали су да ће им донети милионе".

Инспирацију за ову идеју добили су обилазећи Швајцарску, језера и градове северне Италије и Медитерана, када су постали свесни сопственог незнања о стварима важним за сваког путника. Штах додаје: "Знали су понешто, али често не и оно што им је било потребно". На пример, након што су открили да је библиотека у Цириху затворена недељом веровали су да ипак могу да је посете обраћајући се са тим захтевом локалној туристичкој канцеларији. Купање на циришким језеру Кафки је представљало непријатност због пресвлачења, док је Брод нападнут цревом од стране базенског чувара и групе дечака.

Кафка је показивао извесну дозу надмености док је презриво посматрао туристе који купују сувенире. Исмевао је и фотографе-аматере, сматрајући да се тај начин чувања успомена са путовања не може мерити са писањем. Шта ли би тек Кафка данас мислио о селфи-стиковима и Инстаграму?

Ипак, можда њихова ароганција и даје одговор на питање зашто се планови о овој серији књижица нису остварили. Упркос томе што су написали "бизнис план" на пет страница и разрадили детаље за додатак " Водич за разговор" Кафка и Брод су се толико плашили да им неко не украде идеју да чак ни издавачу нису хтели да изнесу све детаље док им се не исплати аванс. Ово је, пише Штах, запечатило судбину њиховог амбициозног плана, а милионску зараду вратило у домен имагинарног.

 

Извор: The Guardian 

 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari