Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

СРБИ 1903 – 1914: Историја идеја

16. децембар, Мала сала Коларчеве задужбине

Представљање књиге

СРБИ 1903 – 1914: Историја идеја
приредио Милош Ковић

говоре: Слободан Антонић, Слободан Наумовић, Милош Јовановић и Милош Ковић

среда, 16. децембар, Мала сала Коларчеве задужбине (Студентски трг 5, Београд), 19.30 часова

Књига Срби 1903–1914 - Историја идеја посвећена је једној од највећих епоха српске историје. Доба краља Петра И Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата, донело је општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. Она и данас јесу, и могу да буду, узор сваког духовног прегнућа у српској култури.

Па ипак, много тога у овом добу, остаје неоткривено па и, познијим тумачењима, контроверзно. Зато су, у овој књизи, проучене кључне политичке, научне и филозофске идеје доба од 1903. до 1914. године. То је учињено кроз анализу основних политичких појмова и кроз портрете личности које су својим делом обележиле епоху.
У раду на овој књизи окупљено је двадесет двоје водећих стручњака различитих генерација и разноврсних научних интересовања: ту су историчари, социолози, археолози, теолози, филозофи, правници, историчари књижевности, антрополози, класичари. Реч је о својеврсном дијалогу генерација и о великом, истински мултидисциплинарном пројекту.

 

Via Clio

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari