Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Срби марширали и пред Јапанцима

Драган Миленковић, Политика

Пред параду српских војника у Москви 9. маја, поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, из једне књиге Геце Кона сазнајемо да је српски марш био чувен и у Првом светском рату. Пре нешто мање од века, у марту 1918. године, јединице српских добровољаца из Русије окупљених у околини Солуна да се боре за ослобођење отаџбине парадирале су пред српским регентом Александром Карађорђевићем, врховним заповедником целокупне српске војске на Солунском фронту. „Затутњала је земља под снажним корацима младих и силних добровољаца. Под оштрим звуцима музике ломила су се колена ових ваљаних војника, који су се упињали да се што боље покажу”, записано је у књизи Александра Д. Ђурића „Ка победи”, коју је 1938. године издао београдски књижар и издавач Геца Кон. Ново издање ове књиге, својеврсног ратног дневника из Првог светског рата, у мају се припрема да изда Издавачко предузеће „Просвета”. 

Српска војна команда у пролеће 1916. године упутила је групу официра са Крфа у Русију, да би тамо, од заробљених војника српског порекла из аустроугарских јединица које су се предале Русима, формирали добровољачке јединице. Прва српска добровољачка дивизија формирана је у Одеси, а пред одлазак на фронт у Добруџи, обишао ју је руски цар Николај Други Романов, који је због Србије и ушао у Први светски рат. Један од официра пристиглих тада са Крфа био је и Александар Д. Ђурић, аутор књиге „Ка победи”, који је у свом обимном ратном дневнику описао догодовштине српских добровољаца. Српски добровољци су се храбро борили на свом делу фронта у Добруџи, али због општих слабости које је почела да показује руска војска и због брзог избијања револуције, одлучено је да српски добровољци буду неутрални у превирањима у Русији и да се, чим се прилике поправе, што пре упуте на Солунски фронт. Српски војници уживали су тада велику популарност међу војницима руске армије, али и међу обичним становништвом, због храбре борбе и победа које су однели над моћном Аустроугарском на самом почетку рата, 1914. године.  Руси су их поздрављали свугде где би пролазили, а у Русији су чак спеване песме у част победа Срба. У два пука, у чијем саставу је био аутор књиге „Ка победи”, све време је одржавана чврста војничка дисциплина, вежбало се, а, пошто су Срби у време Првог светског рата изгледа били познати по свом чврстом и лепом маршу, често се од њих захтевало да учествују у парадама пред значајним војним личностима.

Прво су пред полазак из Одесе извели почасни марш пред командантом руске Шесте армије, генералом Шчербачовим, а друга значајна прилика указала се када су железницом дошли до кинеске луке Даирен, где их је чекао британски брод „Ливерпул”, да их превезе у Солун. У то време велики делови Кине били су под јапанском окупацијом, а пошто је Јапан у Првом светском рату био на страни савезника, припадници јапанске армије дочекали су железничку композицију из Русије, којом су се превозили Срби, са великим одушевљењем. Био је то једини икада забележени сусрет већих јединица српске и јапанске војске у историји. Од самог преласка границе Русије са Кином Јапанци су срдачно дочекивали Србе, тврдећи да је, како наводи Александар Ђурић, „српски војник најбољи војник на свету”! „Исто је тако добар, као јапански!” Приређивали су им банкете, обасипали их поклонима, помно се распитивали о организацији српске војске како би од њих нешто научили, али, када су стигли у луку Даирен, командант луке, високи јапански официр, захтева да Срби изведу дефиле пред њим и његовим војницима. Жели да, како је рекао, види чувени српски марш. Српски војници се купају, шишају, брију, чисте униформе, а онда читава два српска пука, поравнати под конац, ступају чврстим, снажним кораком. Јапански командант је задовољан, па српске војнике по завршетку параде обасипа поклонима. Срби су просто затрпани бисквитима, поморанџама, цигаретама, па им је тек онда дозвољено да се укрцају у брод.    

На путу према Солуну стиже још један захтев да Срби изведу свој чувени марш. Гувернер Сингапура, Британац, захтева да му Срби приреде параду, па се они, као и у Даирену, припремају за то. Пошто је у Сингапуру врућина, парада се изводи у раним јутарњим сатима, а презадовољни гувернер у белом оделу захваљује српским војницима и свима поклања велике суме британског новца, да имају за трошак у Сингапуру. Тако се Срби, „одједном богати”, таксијима и рикшама возају по Сингапуру и уживају у благодетима богато снабдевеног града. По доласку у Суец, у Египту, два српска пука преузима грчки брод, они стижу у Солун, а, после параде пред регентом Александром Карађорђевићем, крећу у пробој Солунског фронта. Ка победи.

 

Извор: Политика

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari