Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Slikari/Ratnici/Svedoci

Izložba dela slikara i fotografa u srpskoj vojsci

Izložba dela slikara i fotografa u srpskoj vojsci "SLIKARI / RATNICI / SVEDOCI"
povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata


Organizator: Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzej savremene umetnosti u Beogradu

1. februar – 2.april 2017. godine, Galerija SANU

U okviru izložbenog projekta Slikari / Ratnici / Svedoci predstavljeno je preko stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i fotoamatera, ali i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca. 

Ovakva postavka na najbolji način oslikava veliku, raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji s početka 20. veka, sazdanu na nemogućoj kontradiktornosti. U kataklizmi ratnog vihora i stradanja dogodio se umetnički procvat dostizanjem vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu – specifičnog srpskog impresionizma.

Na izložbi su predstavljena dela iz više muzejskih i dokumentacijskih zbirki, kao što su: Muzej savremene umetnosti, Vojni muzej, Muzej grada Beograda, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Galerija Matice srpske Novi Sad, Narodni muzej Šabac i Narodni muzej u Beogradu, i ekskluzivno - Kraljevski ratni muzej u Londonu (Imperial War Museum London) i Umetnički muzej u Milvokiju (Milwaukee Art Museum). 

Postavka u Galeriji SANU obuhvata dela Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Mališe Glišića, Milana Milovanovića, Miloša Golubovića, Vladimira Becića, Vase Eškićevića, Vase Pomorišca, Paška Vučetića, Živorada Nastasijevića, Natalije Cvetković, Mihaila Milovanovića, Veljka Stanojevića, Dragomira Glišića i dr. Takođe, predstavljene su i autorske fotografije Vladimira Becića, Miloja Igrutinovića, Riste Šukovića, Riste Marjanovića, Stanislava Krakova, Đorđa Stanojevića, Andre Popovića, Dragoljuba Pavlovića, Jovana Lovčevića, kao i stranaca: snimci Katarine Šturceneger, Arčibalda Rajsa, Samsona Černova, Arijela Verdžisa, Andre Taponijea. Neki od njih su u dvostrukom svojstvu: i slikari i fotografi.

Izložbu prati višejezični katalog sa studijskim tekstovima na srpskom, engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Pored opšteg teksta kataloga, kontekstualno koncipiranog, širi kontekst umetničkim dešavanjima daju i tekstovi kataloga iz oblasti istorije fotografije, srpske književnosti ratnog perioda, kao i istoriografski tekst o srpskim, izbeglicama tokom Prvog svetskog rata. Poseban doprinos čini segment kataloga sa često romaneskno intoniranim, potresnim biografijama ratnih slikara i ratnih fotografa.

Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović, dok je autor segmenta o ratnim fotografijama Milena Marjanović, a dizajn potpisuju Nenad Marković i Andreja Nježić.

 

Izvor: SANU

Fotografije: Saša Reljić-Muzej savremene umetnosti

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari