Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Izložba "Soba Leonida Šejke"

Galerija "Uroboros", 28. IV 2017.

Izložba "Soba Leonida Šejke" biće otvorena 28. aprila u galeriji "Uroboros" (Kralja Milana 13/1) povodom 85 godina od rođenja tog velikog umetnika i teoretičara umetnosti.

Autor postavke istoričar umetnosti Vladimir Vasić opredelio se za 63 dela nastala u periodu od 1955. do 1969. iz kojih se može steći uvid u sve faze Šejkinog stvaralašta, a novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko-estetskom utemeljenošću. Za ovu priliku slike, objekti i crteži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela će biti ponovo pred publikom nakon više od četiri decenije. 

Leonid Šejka rođen je 24. aprila 1932. godine u Beogradu. Posle završene Ruske osnovne škole, četiri razreda gimnazije i srednjotehničke škole (odsek arhitekture) 1949, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Slikarstvom se bavio od 1950. godine. Bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe "Baltazar" i uz Mira Glavurtića, Olju Ivanjicki i Vladana Radovanovića osnivač je pokreta "Mediala" (1957). Prvi put je izlagao na grupnoj izložbi 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u Galeriji Grafičkog kolektiva 1958. godine. Spada u red najznačajnijih umetnika druge polovine 20. veka kod nas. Preminuo je 1970. godine u Beogradu. 

Fondacija "Plavo", koju čine kreativni i organizacioni tim nekadašnje Galerije "Heksalab", u vreme trajanja izložbe priprema i predavanje za studente o značaju dela ovog avangardnog umetnika, a cela postavka biće zabeležena i dokumentovana kratkim desetominutnim filmom. Izložbu prati i katalog sa tekstovima Dejana Đorića, Miodraga B. Protića i Branka Kukića i reprodukcijama svih eksponata sa izložbe. Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković i publika će moći da je poseti do 15 maja. Organizator izložbe je fondacija "Plavo", a ceo projekat je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

 

 

Izvor: B92   Fotografije: Fondacija "Plavo"

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari