Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

A šta se to sluša? (5)

Ron Goodwin - „633 Squadron“

Slobodan Tričković

Dobre muzike je oduvek bilo, a na našu sreću još uvek se pravi. Želim da vas upoznam sa mnogim priznatim umetnicima i mladim nadama koje dolaze i rade neverovatnu muziku, ali i da vas podsetim na davno zaboravljene hitove. Uglavnom biću tu da vas podsetim da muzika čini još uvek jedan od najlepših delova našeg života i da je prava muzika još uvek tu oko nas.

Povratak u detinjstvo

Vratimo se malo u neka starija i dobra vremena i upustimo u predele filmske muzike. Ron Goodwin (Ronald Alfred Goodwin 1925-2003)  je engleski kompozitor i stvarao je muziku za mnoge filmove. Neki od najpoznatijih tema su iz filmova „Those Magnificent Men in their Flying Machines  (1965)“, „Operation Crossbow  (1965)“, „Battle of Britain  (1969)“, Hičkokov „Frenzy (1972)“. Ali tema koja me je najviše okupirala je definitivno iz ratnog filma „633 Squadron  (1964)“. Filma se verovatno ne sećate, ali je glavna muzička tema bila često ubacivana u naše dokumentarne i školske programe na tv-u između 1975. i 1985. I posle joj se polako ali sigurno gubi svaki trag. U vreme kad sam bio u potrazi za ovom kompozicijom nailazio sam na male probleme. Nisam znao originalni naziv, a jedina poveznica mi je bila igrica sa kompjutera Commodore 64. O da! I igrica je bila legendarna. Čuvena „1942“. Rešio sam da odem na internet i probam da „izguglam“ neku informaciju. Problem je bio u tome da se kreator muzike iz „1942“ Mark Cooksey  predstavio i kao originalni autor same kompozicije. Posle dužeg vremena naišao sam na forum u kome su ljudi komentarisali ko je, šta i kome ukrao od muzičkih tema i iskoristio za svoje potrebe. Tu se nalazio i tekst o igrici i na svu sreću originalnom autoru kompozicije i filmu. A da li se sav ovaj moj trud isplatio, vi procenite sami. Jer mene ova kompozicija definitivno vraća u detinjstvo i neka lepša vremena.

Povezane vesti

Tycho Kultura detaljnije

Tycho

29. septembar. 2016.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari