Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

A šta se to sluša? (2)

Wintergatan

Slobodan Tričković

Dobre muzike je oduvek bilo, a na našu sreću još uvek se pravi. Želim da vas upoznam sa mnogim priznatim umetnicima i mladim nadama koje dolaze i rade neverovatnu muziku, ali i da vas podsetim na davno zaboravljene hitove. Uglavnom biću tu da vas podsetim da muzika čini još uvek jedan od najlepših delova našeg života i da je prava muzika još uvek tu oko nas.

Mnogi od vas su se poprilično zabavljali počevši od 2004-te godine slušajući i gledajući sjajnu kompjutersku animaciju usklađenu sa odličnom muzikom. Bio je to projekat zvani „Animusic“. Ali junaci priče su mala grupa iz Švedske „Wintergatan“ koji su napravili „Kliker mašinu“ ili u originalnom nazivu „Marble Machine“, muzički instrument koji neodoljivo podseća na jedan od onih u projektu „Animusic“.

Wintergatan“ su nastali 2013. god. i sebe su svrstali u interesantan pravac zvani „folktronika“. Specifični su i po tome što su pola svojih instrumenata napravili sami, neke po uzoru na stare muzičke kutije, ali i neke sasvim nove i originalne. Tu se konačno pojavljuje i sjajni instrument „Marble Machine“ koji su predstavili u spotu koji je objavljen početkom marta 2016.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari