Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Инсајдер у врлом новом свету

Aутор: Борислав Вукојевић

Нирвана Стојановић, интервју

Савршено кореспондирајући са глобализованим друштвом у којем живимо, гејмерска индустрија је уложила огромне напоре и средства да своје производе подигне на много виши ниво него што је био у зачетку овог масовног феномена. О професионализацији света видео игара, тенденцијама да e-спорт једног дана стекне статус "нормалног спорта", из прве руке за Нови Полис говори Нирвана Стојановић, чланица професионалне гејмерске екипе Team Property. 

Недавно си потписала свој први професионални уговор за један професионални гејминг (CS:GO) тим. Можеш ли нам описати на који начин си постала професионални гејмер?

Још од малих ногу се код мене осјетила страст према гејмингу. Преко NES-a  до PS-a, а касније PC-a прелазене су разне игре, различитих жанрова. Посебан утисак на мене су оставиле игре FPS занра. Прва игра коју нисам могла да престанем да играм је била Counter Strike 1.6, све остале игре сам играла у некој casual варијанти али то није био слуцај са CS 1.6. Пронашла сам се проводећи све више и више времена играјући. У међувремену на сцену је изасао CS:GO који је у неку руку био замјена за претходне CS дијелове. Након неког времена и размишљања ја сам направила велики корак и прешла на CS:GO. У почетку сам играла на старом PC-у на којем игра није могла оптимално да се игра. FPS је био јако низак и ја лично нисам уживала у овој новој игри. Након дуге борбе са константним падовима FPS-а одлучила сам се себи приуштим нови PC који ми је касније омогућио оптималну игру и стримање. Са новим PC-ом открила сам чари CS:GO-а и увидјела шта разлика у FPS-у значи. Самим тим моја игра се подигла на виши ниво и пружила ми је прилику да упознам друге дјевојке које су талентоване. По први пут сам добила понуду од једног тако рећи low-tier female  тима да учествујем са њима у једном од онлајн турнира. У том турниру сам дала све од себе иако нисмо постигле много. Team Property је гледао један од наших мечева и дошле су ми са понудом да се придружим њиховом тиму јер су видјеле потенцијал у мени. На шта сам пристала без много размишљања јер је то отприлике остварење мога сна.

Колико дневно посвећујеш игрању CS:GO? Можеш ли упоредити своју рутину играња прије потписивања за професионални тим и након што си постала дио тима?

Колико? Тешко питање, ако бих морала рећи цифру то би било отприлике 10-ак сати. Што се тице рутине играња прије и послије потписивања уговора, број сати проведених in-game је мање-више исти. Једини изузетак је да сада проводим много више времена са тимом вјежбајући и испробавајући разне стратегије, позиционирање на различитим мапама, испробавање различитих pop-flasheva, smokeova, mollya  итд.

Видјели смо да си учествовала на турниру Dreamhack Winter. Какво је искуство учествовати на једном таквом турниру, да ли сте много тренирали прије тога?

Dreamhack Winter турнир је био моје прво LAN искуство и као такав је имао велики утисак на мене. Играње у таквом окружењу ме чинило са једне стране јако нервозном, а са друге ми је пружило неки adrenalin kick који ме тјерао да мој performance буде на једном вишем нивоу. Број сати проведених тренирајући за DHW је био јако мали јер сам се ја тада тек прикључила тиму и нисмо имали довољно времена да праццамо онако како смо жељеле.

Какав је ваш став о професионалном гејмингу? ? Dota 2, Legaue of Legends, Heartstone, CS:GO и многе друге игре су постале е-спорт: да ли ће турнири ових игара постати признати спортови?

По мом мишљењу е-спорт је у свим аспектима једнак "нормалним спортовима" и као такав би требао да буде прихваћенији у друштву него што је то тренутно случај. Исто као што топ фудбалери тренирају  два пута дневно по неколико сати, исто тако професионални е-спорт играчи посвјећују јако пуно времена игри њиховог избора. Бављење  професионалним гејмингом може да има и негативних страна, као што је мањак физичке активности и социјални живот ( изван гејминг свијета) сведен на минимум.  Као и у сваком занимању, одрицања постоје. Да ли ће турнири и е-спорт постати признати спортови је  тренутно дискутабилно. Са обзиром на то да е-спорт расте из године у годину и да је све већи број људи који прате е-спорт и играју игре које представљају е-спорт данас, врло је могуће.  Наравно, то је процес који се не може десити преко ноћи, али чињеница је да се сви већи турнири већ приказују на неким од националних телевизија широм свијета и самим тим можемо да полажемо велике наде у признавање е-спорта као једног од "нормалних спортова". Ко зна, можда ће једног дана е-спорт бити дио олимпијских игара?

Ти си дио искључиво женског тима у ЦС:ГО. Каква је позиција женских тимова у е-спорту, може ли се живјети од професионалне каријере гејмера?

Женска гејминг сцена је тренутно јако мала и неразвијена, али то је нешто што цијели community покушава да промијени. До прије неколико година постојало је свега неколико female тимова док је сада ситуација много другачија. Све више "female only" турнира се одржава широм свијета и свим тимовима који желе и имају потенцијала да учествују се пружају бројне прилике. Тим у којем сам ја жели не само да доминира female сценом него и да касније у будућности буде у могућности да се такмичи против male тимова. Колико сам ја упућена, слободно могу да кажем да само топ 8 тимова у мушкој и топ 5 у женској сцени могу да живе од професионалне каријере гејмера. Иако је разлика у примањима јако велика између њих.

Да ли имаш свој stream канал на twitch.tv или сличним сервисима? Шта мислиш о томе, поготово у вријеме када свако може постати "популаран гејмер" и зарадити новац тако што сједи код куће и игра омиљену игру?

Да, имам свој stream канал (www. twitch.tv/nucc1) иако је јако мали у поређењу са осталим великим именима twitch.tv-a. По мом мишљењу не може баш свако постати "популаран гејмер"  и зарадити новац тако што сједи код куће и игра омиљену игру. Они који су тренутно једни од великих имена на twitch.tv су ту од оснивања сајта и уложили су велики труд и рад у свој канал. Стримовање може да се чини као јако једноставна ствар и лак извор зараде новца али није све тако као што изгледа. Да би твој канал био успјешан потребно је да: имаш харизму, да имаш широк вокубулар енглеског језика (нико не жели да гледа мене како причам на српском :) ), да будеш добар у игри свог избора, да вршиш интеракцију са chatom итд. Наравно, увијек постоје изузеци који су стекли популарност не истићући gameplay него себе. Када кажем себе, мислим на  све twitch старлете које у први план доводе свој бујни деколте, читајуци смс-ове, репрезентују себе као све сем гејмера. Наравно, то је њихов избор и њихов начин да воде канал, са чиме ја немам никакве везе. Саветујем људима да ако ће већ да гледају twitch канал, нека то буде од неког ко посједује горе наведене квалитете. Јер, поред добре забаве и интеракције са chatom, увијек може да се науче разне ствари везане за игру.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari