Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Вијести, лажи и видео прилози

Борислав Вукојевић, Бањалука

Налазимо се испред зграде Владе Републике Српске одакле вам доносимо најновије и најистинитије информације из земље и свијета. Република Српска опет биљежи велику стопу привредног раста... Студио, чујемо ли се, изгледа смо изгубили везу? Желите пустити наш џингл у којем се спомиње како доносимо провјерене вијести, а добро знате како ми то не радимо? Одлична прилика да покажем грађанима шта је аутоцензура, како се манипулише на суптилан начин, без отворене пропаганде. У реду, немојте ме прекидати, слиједе праве вијести из Републике Српске, Босне и Херцеговине и шире (инспирација за текст је Џереми Пај и његов скеч о свјетским медијима).

Предсједник Републике Српске се налази на новом састанку са „нашом руском браћом“, иако нико не може објаснити зашто их тако зовемо. На том састанку ће наш предсједник разговарати са замјеником замјеника предсједника руске Владе, гдје ће бити договорена нова „помоћ“ у облику кредита. Не питајте ме како кредит може бити помоћ, то је вјероватно јер наша браћа неће тражити свој новац назад. Касније, на конференцији за држаче микрофона, наш предсједник је рекао да су интереси Републике Српске испред свега, те да опозиција нема доказе о крвним везама између Срба и Русије.

Међутим, опозиција оштро реагује, тражи хитне смјене у Влади Републике Српске и рационализацију трошкова у администрацији, истовремено примајући бесмислено високе плате у органима Босне и Херцеговине. Саопштење опозиције преносимо у цјелости: „Поштовани грађани Републике Српске, они су лопови“. Сваки час очекујемо укључење једног од функционера опозиционог блока, али нема потребе да га слушате, говориће о непотизму владајуће коалиције, иако ми још увијек не знамо како је он сам дошао на ту позицију.

Сада вијести из региона. У Федерацији БиХ (није грешка) и даље нема помака када је у питању економски просперитет. Република Српска је „бољи ентитет“ Босне и Херцеговине, то је још једном доказала „чињеницом“ да је незапосленост у РС 40,38 процената, док Федерација грца у неразвијености – незапосленост је 40, 45 процената. Истовремено, економски аналитичари износе очигледности о свјетској економској кризи, док је изјава једног од њих гласила: „Повећањем броја незапослених, драстично се смањује куповна моћ становништва“. Ако је Обама добио Нобелову награду за мир, ово је несумњиви потенцијал за награду у области економије.

Предсједник Владе Србије још једном је подсјетио грађане о томе како му се требају дивити, јер се жртвује док ради свој посао. На питање о Косову и нормализацији односа са Приштином, одговорио је износећи податке о значају пројекта Београд на води. Што се тиче сарадње позиције и опозиције из Републике Српске са Србијом, ту опет не знамо ништа, јер сликање са премијером не може помоћи грађанима. Политичари из РС кажу да је „Србија узор у путу ка ЕУ“, али нама и даље није јасно на шта мисле, надамо се да не мисле на покоравање свјетским силама и њиховим интересима.

Вијести из свијета. Поштовани гледаоци, ми немамо појма шта се дешава у свијету, али ето, да не би испало како не пратимо догађаје, рећи ћемо вам како је исламски фундаментализам највећа опасност новог миленијума. Не знамо шта се дешава у Сирији, знамо само да хиљаде избјеглица жели доћи у нашу земљу, и то је проблем. Ми знамо само оно што добијемо од глобалних медијских конгломерата, немојте нас кривити, ипак они знају шта је права истина. Наравно, како би вама било лакше, и овај сукоб смо обојили црном и бијелом, тако да нећемо говорити о компликованим узорцима рата, него о „добрим и лошим момцима“.

Сада вијести из културе. Емтел је отворио културну манифестацију на којој емтел промовише нови пакет емтел услуга, гдје емтел обавјештава све посјетиоце да емтел нуди нове емтел пакете са емтел попустима. Емтелови производи су најбољи у категорији емтел услуга, па ми као независни медиј који није под притисцима било кога, позивамо све заинтересоване да потраже најближу емтел пословницу и започну своју емтел авантуру. Емтел, емтел, емтел, емтел. Сада слиједи блок реклама, након исцрпних, објективних информација.

На крају спорт и временска прогноза. Најважније је пребројати крвна зрнца спортиста, те тражити оправдање за сваког нашег спортисту. Челзи је изгубио седамнаести пут заредом, али је Матић изјавио да је поносан на то што је Србин; наш глас се чује и у Аргентини, један од навијача на дербију Боке и Ривера је човјек са ових простора; погледајте животни пут Икс Ипсилон шампиона: „Био сам сиромашан, новац ме није покварио“. Што се тиче времена, биће облачно, можда сунце, можда киша, ако падне снијег, биће хладно – температура од минус 10 до плус 20.

Студио? Крећемо у програм за 10 секунди? ... јер је бруто друштвени производ у Републици Српској порастао за огромних три кома седамдесет два процента. Економски аналитичари износе прецизне анализе о утицају промјене курса на раст животног стандарда... Поштовани гледаоци, останите уз нас и у наставку програма, ми вам једини доносимо тачне и провјерене информације.

Аутор је оперативни уредник Новог Полиса из Бањалуке.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari