Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Insajder u vrlom novom svetu

Autor: Borislav Vukojević

Nirvana Stojanović, intervju

Savršeno korespondirajući sa globalizovanim društvom u kojem živimo, gejmerska industrija je uložila ogromne napore i sredstva da svoje proizvode podigne na mnogo viši nivo nego što je bio u začetku ovog masovnog fenomena. O profesionalizaciji sveta video igara, tendencijama da e-sport jednog dana stekne status "normalnog sporta", iz prve ruke za Novi Polis govori Nirvana Stojanović, članica profesionalne gejmerske ekipe Team Property. 

Nedavno si potpisala svoj prvi profesionalni ugovor za jedan profesionalni gejming (CS:GO) tim. Možeš li nam opisati na koji način si postala profesionalni gejmer?

Još od malih nogu se kod mene osjetila strast prema gejmingu. Preko NES-a  do PS-a, a kasnije PC-a prelazene su razne igre, različitih žanrova. Poseban utisak na mene su ostavile igre FPS zanra. Prva igra koju nisam mogla da prestanem da igram je bila Counter Strike 1.6, sve ostale igre sam igrala u nekoj casual varijanti ali to nije bio slucaj sa CS 1.6. Pronašla sam se provodeći sve više i više vremena igrajući. U međuvremenu na scenu je izasao CS:GO koji je u neku ruku bio zamjena za prethodne CS dijelove. Nakon nekog vremena i razmišljanja ja sam napravila veliki korak i prešla na CS:GO. U početku sam igrala na starom PC-u na kojem igra nije mogla optimalno da se igra. FPS je bio jako nizak i ja lično nisam uživala u ovoj novoj igri. Nakon duge borbe sa konstantnim padovima FPS-a odlučila sam se sebi priuštim novi PC koji mi je kasnije omogućio optimalnu igru i strimanje. Sa novim PC-om otkrila sam čari CS:GO-a i uvidjela šta razlika u FPS-u znači. Samim tim moja igra se podigla na viši nivo i pružila mi je priliku da upoznam druge djevojke koje su talentovane. Po prvi put sam dobila ponudu od jednog tako reći low-tier female  tima da učestvujem sa njima u jednom od onlajn turnira. U tom turniru sam dala sve od sebe iako nismo postigle mnogo. Team Property je gledao jedan od naših mečeva i došle su mi sa ponudom da se pridružim njihovom timu jer su vidjele potencijal u meni. Na šta sam pristala bez mnogo razmišljanja jer je to otprilike ostvarenje moga sna.

Koliko dnevno posvećuješ igranju CS:GO? Možeš li uporediti svoju rutinu igranja prije potpisivanja za profesionalni tim i nakon što si postala dio tima?

Koliko? Teško pitanje, ako bih morala reći cifru to bi bilo otprilike 10-ak sati. Što se tice rutine igranja prije i poslije potpisivanja ugovora, broj sati provedenih in-game je manje-više isti. Jedini izuzetak je da sada provodim mnogo više vremena sa timom vježbajući i isprobavajući razne strategije, pozicioniranje na različitim mapama, isprobavanje različitih pop-flasheva, smokeova, mollya  itd.

Vidjeli smo da si učestvovala na turniru Dreamhack Winter. Kakvo je iskustvo učestvovati na jednom takvom turniru, da li ste mnogo trenirali prije toga?

Dreamhack Winter turnir je bio moje prvo LAN iskustvo i kao takav je imao veliki utisak na mene. Igranje u takvom okruženju me činilo sa jedne strane jako nervoznom, a sa druge mi je pružilo neki adrenalin kick koji me tjerao da moj performance bude na jednom višem nivou. Broj sati provedenih trenirajući za DHW je bio jako mali jer sam se ja tada tek priključila timu i nismo imali dovoljno vremena da praccamo onako kako smo željele.

Kakav je vaš stav o profesionalnom gejmingu? ? Dota 2, Legaue of Legends, Heartstone, CS:GO i mnoge druge igre su postale e-sport: da li će turniri ovih igara postati priznati sportovi?

Po mom mišljenju e-sport je u svim aspektima jednak "normalnim sportovima" i kao takav bi trebao da bude prihvaćeniji u društvu nego što je to trenutno slučaj. Isto kao što top fudbaleri treniraju  dva puta dnevno po nekoliko sati, isto tako profesionalni e-sport igrači posvjećuju jako puno vremena igri njihovog izbora. Bavljenje  profesionalnim gejmingom može da ima i negativnih strana, kao što je manjak fizičke aktivnosti i socijalni život ( izvan gejming svijeta) sveden na minimum.  Kao i u svakom zanimanju, odricanja postoje. Da li će turniri i e-sport postati priznati sportovi je  trenutno diskutabilno. Sa obzirom na to da e-sport raste iz godine u godinu i da je sve veći broj ljudi koji prate e-sport i igraju igre koje predstavljaju e-sport danas, vrlo je moguće.  Naravno, to je proces koji se ne može desiti preko noći, ali činjenica je da se svi veći turniri već prikazuju na nekim od nacionalnih televizija širom svijeta i samim tim možemo da polažemo velike nade u priznavanje e-sporta kao jednog od "normalnih sportova". Ko zna, možda će jednog dana e-sport biti dio olimpijskih igara?

Ti si dio isključivo ženskog tima u CS:GO. Kakva je pozicija ženskih timova u e-sportu, može li se živjeti od profesionalne karijere gejmera?

Ženska gejming scena je trenutno jako mala i nerazvijena, ali to je nešto što cijeli community pokušava da promijeni. Do prije nekoliko godina postojalo je svega nekoliko female timova dok je sada situacija mnogo drugačija. Sve više "female only" turnira se održava širom svijeta i svim timovima koji žele i imaju potencijala da učestvuju se pružaju brojne prilike. Tim u kojem sam ja želi ne samo da dominira female scenom nego i da kasnije u budućnosti bude u mogućnosti da se takmiči protiv male timova. Koliko sam ja upućena, slobodno mogu da kažem da samo top 8 timova u muškoj i top 5 u ženskoj sceni mogu da žive od profesionalne karijere gejmera. Iako je razlika u primanjima jako velika između njih.

Da li imaš svoj stream kanal na twitch.tv ili sličnim servisima? Šta misliš o tome, pogotovo u vrijeme kada svako može postati "popularan gejmer" i zaraditi novac tako što sjedi kod kuće i igra omiljenu igru?

Da, imam svoj stream kanal (www. twitch.tv/nucc1) iako je jako mali u poređenju sa ostalim velikim imenima twitch.tv-a. Po mom mišljenju ne može baš svako postati "popularan gejmer"  i zaraditi novac tako što sjedi kod kuće i igra omiljenu igru. Oni koji su trenutno jedni od velikih imena na twitch.tv su tu od osnivanja sajta i uložili su veliki trud i rad u svoj kanal. Strimovanje može da se čini kao jako jednostavna stvar i lak izvor zarade novca ali nije sve tako kao što izgleda. Da bi tvoj kanal bio uspješan potrebno je da: imaš harizmu, da imaš širok vokubular engleskog jezika (niko ne želi da gleda mene kako pričam na srpskom :) ), da budeš dobar u igri svog izbora, da vršiš interakciju sa chatom itd. Naravno, uvijek postoje izuzeci koji su stekli popularnost ne istićući gameplay nego sebe. Kada kažem sebe, mislim na  sve twitch starlete koje u prvi plan dovode svoj bujni dekolte, čitajuci sms-ove, reprezentuju sebe kao sve sem gejmera. Naravno, to je njihov izbor i njihov način da vode kanal, sa čime ja nemam nikakve veze. Savetujem ljudima da ako će već da gledaju twitch kanal, neka to bude od nekog ko posjeduje gore navedene kvalitete. Jer, pored dobre zabave i interakcije sa chatom, uvijek može da se nauče razne stvari vezane za igru.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari