Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Vijesti, laži i video prilozi

Borislav Vukojević, Banjaluka

Nalazimo se ispred zgrade Vlade Republike Srpske odakle vam donosimo najnovije i najistinitije informacije iz zemlje i svijeta. Republika Srpska opet bilježi veliku stopu privrednog rasta... Studio, čujemo li se, izgleda smo izgubili vezu? Želite pustiti naš džingl u kojem se spominje kako donosimo provjerene vijesti, a dobro znate kako mi to ne radimo? Odlična prilika da pokažem građanima šta je autocenzura, kako se manipuliše na suptilan način, bez otvorene propagande. U redu, nemojte me prekidati, slijede prave vijesti iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i šire (inspiracija za tekst je Džeremi Paj i njegov skeč o svjetskim medijima).

Predsjednik Republike Srpske se nalazi na novom sastanku sa „našom ruskom braćom“, iako niko ne može objasniti zašto ih tako zovemo. Na tom sastanku će naš predsjednik razgovarati sa zamjenikom zamjenika predsjednika ruske Vlade, gdje će biti dogovorena nova „pomoć“ u obliku kredita. Ne pitajte me kako kredit može biti pomoć, to je vjerovatno jer naša braća neće tražiti svoj novac nazad. Kasnije, na konferenciji za držače mikrofona, naš predsjednik je rekao da su interesi Republike Srpske ispred svega, te da opozicija nema dokaze o krvnim vezama između Srba i Rusije.

Međutim, opozicija oštro reaguje, traži hitne smjene u Vladi Republike Srpske i racionalizaciju troškova u administraciji, istovremeno primajući besmisleno visoke plate u organima Bosne i Hercegovine. Saopštenje opozicije prenosimo u cjelosti: „Poštovani građani Republike Srpske, oni su lopovi“. Svaki čas očekujemo uključenje jednog od funkcionera opozicionog bloka, ali nema potrebe da ga slušate, govoriće o nepotizmu vladajuće koalicije, iako mi još uvijek ne znamo kako je on sam došao na tu poziciju.

Sada vijesti iz regiona. U Federaciji BiH (nije greška) i dalje nema pomaka kada je u pitanju ekonomski prosperitet. Republika Srpska je „bolji entitet“ Bosne i Hercegovine, to je još jednom dokazala „činjenicom“ da je nezaposlenost u RS 40,38 procenata, dok Federacija grca u nerazvijenosti – nezaposlenost je 40, 45 procenata. Istovremeno, ekonomski analitičari iznose očiglednosti o svjetskoj ekonomskoj krizi, dok je izjava jednog od njih glasila: „Povećanjem broja nezaposlenih, drastično se smanjuje kupovna moć stanovništva“. Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, ovo je nesumnjivi potencijal za nagradu u oblasti ekonomije.

Predsjednik Vlade Srbije još jednom je podsjetio građane o tome kako mu se trebaju diviti, jer se žrtvuje dok radi svoj posao. Na pitanje o Kosovu i normalizaciji odnosa sa Prištinom, odgovorio je iznoseći podatke o značaju projekta Beograd na vodi. Što se tiče saradnje pozicije i opozicije iz Republike Srpske sa Srbijom, tu opet ne znamo ništa, jer slikanje sa premijerom ne može pomoći građanima. Političari iz RS kažu da je „Srbija uzor u putu ka EU“, ali nama i dalje nije jasno na šta misle, nadamo se da ne misle na pokoravanje svjetskim silama i njihovim interesima.

Vijesti iz svijeta. Poštovani gledaoci, mi nemamo pojma šta se dešava u svijetu, ali eto, da ne bi ispalo kako ne pratimo događaje, reći ćemo vam kako je islamski fundamentalizam najveća opasnost novog milenijuma. Ne znamo šta se dešava u Siriji, znamo samo da hiljade izbjeglica želi doći u našu zemlju, i to je problem. Mi znamo samo ono što dobijemo od globalnih medijskih konglomerata, nemojte nas kriviti, ipak oni znaju šta je prava istina. Naravno, kako bi vama bilo lakše, i ovaj sukob smo obojili crnom i bijelom, tako da nećemo govoriti o komplikovanim uzorcima rata, nego o „dobrim i lošim momcima“.

Sada vijesti iz kulture. Emtel je otvorio kulturnu manifestaciju na kojoj emtel promoviše novi paket emtel usluga, gdje emtel obavještava sve posjetioce da emtel nudi nove emtel pakete sa emtel popustima. Emtelovi proizvodi su najbolji u kategoriji emtel usluga, pa mi kao nezavisni medij koji nije pod pritiscima bilo koga, pozivamo sve zainteresovane da potraže najbližu emtel poslovnicu i započnu svoju emtel avanturu. Emtel, emtel, emtel, emtel. Sada slijedi blok reklama, nakon iscrpnih, objektivnih informacija.

Na kraju sport i vremenska prognoza. Najvažnije je prebrojati krvna zrnca sportista, te tražiti opravdanje za svakog našeg sportistu. Čelzi je izgubio sedamnaesti put zaredom, ali je Matić izjavio da je ponosan na to što je Srbin; naš glas se čuje i u Argentini, jedan od navijača na derbiju Boke i Rivera je čovjek sa ovih prostora; pogledajte životni put Iks Ipsilon šampiona: „Bio sam siromašan, novac me nije pokvario“. Što se tiče vremena, biće oblačno, možda sunce, možda kiša, ako padne snijeg, biće hladno – temperatura od minus 10 do plus 20.

Studio? Krećemo u program za 10 sekundi? ... jer je bruto društveni proizvod u Republici Srpskoj porastao za ogromnih tri koma sedamdeset dva procenta. Ekonomski analitičari iznose precizne analize o uticaju promjene kursa na rast životnog standarda... Poštovani gledaoci, ostanite uz nas i u nastavku programa, mi vam jedini donosimo tačne i provjerene informacije.

Autor je operativni urednik Novog Polisa iz Banjaluke.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari