Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Pupin- umetnost darivanja

Galerija RTS-a, do 08. maja 2017.

U jeku obnove Narodnog muzeja po završetku Prvog svetskog rata, snažan impuls daje naučnik, pronalazač i profesor Mihajlo Pupin. Po njegovoj izričitoj želji 1923. godine pri Narodnom muzeju u Beogradu osnovan je  „Fond Mihajla Pupina“sa osnivačkim ulogom od 750.000. tadašnjih dinara. Fond ili kasnije nazvan Legat Mihajla Pupina, osnovao se u cilju istraživanja i publikovanja monografija o srpskim starinama, kao i sa namerom da se povremeno otkupe dela srpskih umetnika za zbirke Narodnog muzeja. Ovaj fond će 1932. godine prerasti u „Zadužbinu Mihaila Pupina pri Narodnom Istorisko-umetničkom Muzeju u Beogradu“.

Odnos Mihajla Pupina prema Narodnom muzeju govori o jednom uzvišenom, rodoljubivnom odnosu koji je ovaj naš veliki naučnik imao prema narodu iz kojeg je ponikao i njegovoj kulturnoj i umetničkoj baštini. Za Narodni muzej Pupinov legat ima višestruki značaj, jer on predstavlja uzvišen primer dobročiniteljstva zahvaljujući kome je u izuzetno teškim vremenima obnove postradalog muzeja vraćena nada u  humanost, rodoljublje i brigu za budućnost.  Zato Narodni muzej sa pažnjom i posebnom moralnom obavezom prema svom plemenitom darodavcu predstavlja umetnička dela ovog Legata u Galeriji Radio-televizije Srbije koja osim jezikom umetnosti govore i o ličnosti velikog naučnika čijom zaslugom su ona danas tu gde jesu.

Umetnička dela koja su za Narodni muzej otkupljivana Pupinovim sredstvima, najvećim delom su dospela u muzej tokom dvadesetih, a neka i tokom prve polovne tridesetih godina prošlog veka i postala su deo zbirke Narodnog muzeja.

To su sledeća dela: Uroš Predić:  Siroče (1888), Hercegovački begunci (1889), Paja Jovanović: Portret Mihajla Pupina (1903), Portret Varvare Pupin (1903), Konstantin Danil: Portret gospođe Vajling (1835-1840), Portret g-đe Teteši (1835-1840), Vlaho Bukovac, Ruđer Bošković (1919), Nikola Aleksić, Portret žene sa belom kapom (1851), Novak Radonić, Portret Dimitrija Saračevića (1857), Novak Radonić, Portret Perside Saračević (1857), Pavle Simić, Portret prote Jovana (Inokentija) Pavlovića  (1853) i Georgije Bakalović, Portret Jevrema Obrenovića (1835).

Sredstvima Pupinove zadužbine ili fondacije nabavljen je Autoportret Stevana Aleksića iz 1919. godine, kao i portreti trgovačke porodice Jovičević iz Donjeg Milanovca koje je sredinom XIX veka naslikao poznati portretista Uroš Knežević.

Najvažnija dela Pupinovog legata Narodnom muzeju su sabrana u postavci  u Galeriji RTS.  Autor izložbe je Petar Petrović, kustos Narodnog muzeja.

 

Izvor: RTS

Fotografije: Galerija RTS-a

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari