Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Zaostavština Olje Ivanjicki

Istorijski muzej Srbije, 26.03-01.11. 2017.

U nedelju, 26. marta u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića svečano je otvorena izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki”. Nakon uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić, autora izložbe Tijane Jovanović Češke i saradnice u realizaciji postavke, direktora Fonda ,,Olga Olja Ivanjicki’’ Suzane Spasić, izložbu je svečano otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gospođa Maja Gojković.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Division visual solutions, DDOR Novi Sad i Modne kuće Mona.

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki” kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Na izložbi je publici predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Tako su u posebnom delu galerije rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima.

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci imaju priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju „Kosmički ciklus”, „Reciklirana istorija umetnosti”, koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih „20. vek”- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine).

Pored toga, posetioci su u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije „Tesla”, „Njegoš” i „Carstvo”).

Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada predstavljeni su kroz interaktivnu aplikaciju- instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić.

Kao prateći dodatak izložbi, instalacija omogućuje posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i „priči iza umetnosti”.

Važno je spomenuti i da su tekstovi na postavci kreirani tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela.

Na taj način sama umetnica predstavlja svoja dela publici u skladu sa svojim umetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vreme, jer kako je sama govorila: „Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put”.

Dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se petkom od 17 časova (Suzana Spasić direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki”).

Izložba je otvorena do novembra 2017. godine

 

Izvor: Istorijski muzej Srbije

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari