Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Smotra arheološkog filma

Jugoslovenska kinoteka, 23-30. mart

Osamnaestu Međunarodnu smotru arheološkog filma Narodni muzej u Beogradu organizuje u saradnji sa Ruskim domom, Ambasadama Republike Kipar, Republike Poljske, Slovačke Republike, Kraljevine Belgije, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu i samostalnim autorima iz Srbije, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na Smotri će biti prikazano 27 filmova iz 10 zemalja – Rusije (6), Kipra (2), Poljske (1), Slovačke (3), Belgije (1), Nemačke (3), Italije (3), Španije (4), Grčke (2) i Srbije (2), i zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci kao suorganizatoru održaće se u prostoru Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) u periodu od 23. marta do 30. marta 2017. godine. Filmovi koje će publika imati prilike da vidi uglavnom su novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Prikazani su na prestižnim evropskim arheološkim festivalima: u Roveretu (Italija), Irunu (Španija) i Kilu (Nemačka). Kao i prethodnih godina odlikuje ih visok naučni kvalitet, ali i inspirativan pristup kulturnoj baštini, omogućavajući ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije i kulture da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19 časova u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. (Izvor: Narodni muzej)

Rusija gostuje sa šest, Španija sa četiri, Slovačka, Nemačka, Italija sa po tri, Grčka, Kipar i Srbija sa po dva i Poljska i Belgija sa jednim filmom. Ruski filmovi, između ostalog, govore i o rezultatima rada Ruskog geografskog društva na teritoriji Republike Tiva i Krasnojarskog kraja - Kizil - Kuragino - "Poslednji dani drevnih civilizacija" (29. mart) i njegovoj zajedničkoj ekspediciji sa Kostromskim muzejem i otkriću trga iz ranog srednjeg veka "Arheološko leto 2016: Unža" (26. mart).

Španska filmska arheologija prešla je granice matične države i u Beogradu gostuje s filmovima: "Vikinzi - ratnici sa severa" (24. mart), "Po tragu Hanibala", čuvenog kartaginskog vojskovođe iz Drugog punskog rata (25. mart), "Savremeno otkriće zemlje Magan" koja se pominje u mesopotamijskim spisima, a pronađena je na prostoru Ujedinjenih arapskih emirata (27. mart) i "Kraljevstvo soli" o 7.000 godina istorije austrijskog grada soli Halštata (29. mart).

Italija gostuje sa tri filma: "Selinunte, grad između dve reke" - starogrčkom gradu na Siciliji u kome je otkriveno pet hramova (24. mart), "Kirena, afrička Atina"- o starogrčkoj koloniji na prostoru današnje Libije (27. mart)i "Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Feničana i Fokejaca" (28. mart).

Nemačka se predstavlja nagrađivanim angažovanim arheološkim ostvarenjima, koja se bave krađom i prodajom na crno kulturnog blaga i finansiranjem terorističkih akcija od tog novca - "Tragom pljačkaša hramova" (25. mart) i "Krvavi plen" (30. mart), kao i apsolventskim filmom "Stanica uspomena" o zaljubljeniku u vozove Hans-Fridri Vajsbahu.

Grčki filmovi o ranohrišćanskoj Rotondi u Solunu, koja je otvorena 38 godina posle velikog zemljotresa u ovom gradu, kao i o srednjovekovnom vizantijskom brodu Olkas koji je plovio između srednjovekovnih luka od Egeja do Crnog mora, na programu su 26. i 28. marta.

Kipar će na Smotri predstaviti svoju "Srednjovekovnu gleđosanu keramiku" (26. mart) i "Muzej Kipra" (30. mart).

Povodom 1050. godina od primanja hrišćanstva Poljska gostuje sa filmom "Krst i kruna" (27. mart), a Belgija sa ostvarenjem "Malanj, galsko-rimska vila" (24. mart) o pokušaju arheologa Fransis Fontejn da na galo-rimskom imanju u blizini Rokeforta rekonstruiše svakodnevni život u rimskom periodu.

Slovačka prvi put gostuje na Smotri arheološkog filma u Beogradu i ima tri filma o "Bronzanom dobu" (24, 28. i 30. marta).

Dva srpska filma na Smotri su: "Dome, slatki trapezoidni dome" o Lepenskom viru (24. mart) i "Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare" o najnovijim arheološkim nalazištima u ovom delu Srbije (26. mart). U Narodnom muzeju najavljuju da će 25. marta u Muzeju Vuka i Dositeja organizovati radionicu za decu o Lepenskom viru - praistorijskom nalazištu na kome su izdvojena naselja koja pripadaju mezolitu i ranom neolitu. (Izvor: Danas)

Kompletan program 18. Međunarodne smotre arheološkog filma možete pogledati ovde

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari