Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Pečatnjaci i pečati iz zbirke IMS-a

Konak kneza Miloša, 10. mart- maj 2017.

U petak, 10. marta 2017. u Konaku kneza Miloša u Topčideru, depadansu Istorijskog muzeja Srbije, otvorena je izložba „Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”. Nakon uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić i autora izložbe muzejskog savetnika Vladimira Merenika, izložbu je svečano otvorio upravnik Odeljenja za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu prof. dr Nenad Makuljević. Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije” je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora i nastoji da što potpunije približi javnosti najreprezentativnije primerke Zbirke pečata u Istorijskom muzeju Srbije, važne za izučavanje različitih segmenata istorije Srba i drugih naroda koji su živeli i žive na Balkanu. Pečati i pečatnjaci su svojevrsni dokumenti vremena i društva u kome su nastali i predstavljaju važan segment političke i kulturne istorije jednog naroda.

Postavka je važna i jer se po prvi put materijali iz Zbirke pečata samostalno prezentuju javnosti, budući da su u prethodnom periodu isključivo bili izlagani u okviru kompleksnih tematskih istorijskih izložbi ili stalnih postavki Istorijskog muzeja Srbije. Prezentovani materijal svedoči o istorijskim procesima, ali i o uređenju zemlje i razvoju državne uprave, sudstva i drugih institucija na ovim prostorima.

Posetioci će biti u prilici da vide brojne originalne primerke i kopije među kojima se svojim istorijskim i estetskim značajem izdvajaju zlatni pečatnjak kneza Strojimira iz druge polovine IX veka, zvanični pečatnjak vožda Karađorđa kao komandanta Srbije, grbovni pečatnjak vojvode Luke Lazarevića, pečatnjak patrijarha Josifa Rajačića, pečatnjak plemićke porodice Radosavljević i pečatnjak kralja Milana Obrenovića.

Pored njih izložba obuhvata i lične pečatnjake, koji do sada nisu izlagani, kao i pečatnjake brojnih institucija, koje su osnivane u različitim istorijskim periodima poput pečatnjaka Srpske narodne skupštine iz druge polovine XIX veka, Liceja u Kragujevcu osnovanog 1838 godine, Popečiteljstva prosveščenija tadašnjeg Ministarstva prosvete Kneževine Srbije i mnoge druge.

Takođe, na otvaranju izložbe promovisan je i katalog „Pečatnjaci i pečati u Istorijskom muzeju Srbije“, koji će pružiti relevantne informacije naučnoj, stručnoj i kulturnoj javnosti o najznačajnijem delu Zbirke pečata.

Dizajn postavke je osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović. Izložba je otvorena do maja 2017. godine.

 

Izvori: Istorijski muzej Srbije- sajt i FB stranica

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari