Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Beogradski irski festival

Stefan Pajović

I ovog marta srpska prestonica će biti obojena u zeleno. Peti po redu Beogradski irski festival trajaće nedelju dana duže nego prošlogodišnji, od 6. do 22. marta. i održaće se na više lokacija u u centru Beograda. Organizatori su se ponovo potrudili da dovedu irske stvaraoce koji će biti interesantni srpskoj publici.

Pre svega tu je Džin Batler, članica sastava „Riverdens“ popularnog širom sveta i upravo njena škola irskog plesa otvara festival. Virtuoze stepovanja beogradska publika moći će da pogleda u BITEF teatru 9. i 10. marta. Kao i svake godine, bogat filmski program će svakako privući ljubitelje pokretnih slika, a posebno izdvajamo projekciju filma „Pljačka za tvoju dušu“ nakon koje će se režiser Dejvid Kefri obratiti publici, deleći sa njima iskustvo rada na novoj sezoni popularne serije „Birmingemska banda“. U nedelji irskog filma pred nama je ukupno sedam filmskih večeri tokom kojih će biti prikazani klasici poput ekranizacije „Mrtvih“ Džejmsa Džojsa iz 1987. godine u režiji Džona Hjustona, sa Anđelikom Hjuston u glavnoj ulozi, ali i savremena ostvarenja poput komedije „Frenk“ iz 2014. godine.

Pored večeri irske muzike, tu je i tradicionalni „delikatesni ponedeljak“ u „Kulturnom centru Grad“ kada će posetioci moći da probaju irska jela poput goveđeg mesa sa crvenom algom i zelenim knedlama. Vrhunac proslave je svakako Dan Svetog Patrika 17. marta, kada će Most na Adi, Palata Albanija, hotel „Moskva“, glavna pošta, kanadska ambasada i hotel „Park“ zasvetleti zelenom bojom. Narednog dana nas očekuje sportski užitak u „Dorćol placu“ gde će biti organizovano gledanje ragbi utakmice Irska – Engleska u okviru finala kupa „Šest nacija“. Nakon toga, isto veče, u „Kulturnom centru Reks“ čeka nas koncert Dilana Taja, svestranog umetnika čija muzika je svejevrsni filozofski pravac, pre nego muzički žanr.

Uporedo sa festivalom, odvija se nagradna igra iz oblasti umetničke fotografije, visckasto naslovljena:Give It Your best Shot. Naime, svako može do 3. marta poslati fotografije „Beograda koji nestaje“ i time konkurisati za vredne nagrade. Tema drugog foto-konkursa je „Svetlo“ i traje od sutona 16. marta do svitanja 18. marta kada će potencijalni učesnici imati priliku da na svoj način ovekoveče nijanse zelene boje kojima će biti osvetljene pomenute beogradske znamenitosti. Ovoga marta, zadatak posetilaca BIF-a je više nego lak, opuštanje uz čašu „Ginisa“ ili čašicu „Džejmsona“ i uživanje u bogatom programu koji nam dolazi iz zemlje koja je svesna svoga kulturnog nasleđa i neskromno ga deli sa ostatkom sveta.

Više o festivalu na adresi: http://www.irishfest.rs/.

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari