Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Povratak Šamalana?

Autor: Vukadin Orlović

M. Night Shyamalan: Split (2016)

Sećate li se režisera M. Najt Šamalana? Slavu je stekao početkom dvehiljaditih filmovima Šesto čulo (1999) i Nesalomljivi (2000). Oba filma imala su obrte u svojim finalima, koji su celokupne radnje filma okrenuli naglavačke. Nakon navedenih uspeha, „lestvica“ je postavljena visoko i očekivanja su bila prevelika. Publika je u svakom narednom filmu tražila obrt, pokušavala da ga predvidi, ali filmovi, sami po sebi, nisu bili na nivou najvećih hitova. Kako su se pokušaji i promašaji ređali, tako je i reputacija gospodina Šamalana trpela. Međutim, on nije odustajao, a publika je smanjila svoja očekivanja do nivoa da je samo nada ostala, koja, po pravilu, poslednja umire.

Trejler za novi Šamalanov film Podeljeni (Split) delovao je interesantno. Prvi „mamac“ je talentovani Džejms Mekavoj, za koga se slobodno može reći da je glumio  svašta, od Silvane do Nirvane: mali filmovi, veliki filmovi, nezavisni i blokbasteri, drame, komedije, trileri i akcije, sa svojih „nežnih“ 38 godina probao je sve i u svemu je bio dobar. Ko kaže drugačije, prosto nije realan. Ko ne veruje, nek' pogleda. Znači, imamo jednog od najboljih glumaca današnjice, koji retko promaši, u trileru iz Šalamanove filmske kuhinje. Film je triler u kojem Mekavoj ima 23 identiteta i kidnapuje 3 devojke, pri čemu neki identiteti pomažu devojkama da se oslobode, dok ih drugi drže zarobljenim. Jednu od devojaka igra nova nada Anja Tejlor-Džoj, koja ima zapažene uloge veštice i androida/kiborga u svojim dosadašnjim ostvarenjima. Sve u svemu, dobar glumac i za sada solidna glumica u trileru režisera koji zna da bude dobar - koliko loše može biti?

Postoje čak dve dobre vesti. Prva je da se gospodin Šamalan vratio svojim korenima. Ceo film se odvija, manje više, u tri prostorije, što znači da je priča snažnija. Zaplet počinje odmah, kao i misterija. Prate se detalji i pokušava da se predvidi obrt, jer radnja ukazuje da ga mora biti na kraju. Film je zabavan i uzbudljiv. Hvata pažnju gledalaca i ne pušta je do kraja. Tragova ima dovoljno da igra pogađanja bude zanimljiva do poslednje scene. I onda dolazi poslednja scena, kao i druga dobra vest - značaj filma.

Obrt postoji i to u samoj poslednjoj sceni, ali ne obrt kakav se očekuje od Šamalanovog filma. Obrt ne menja radnju filma, već percepciju radnje iz ugla gledalaca. Šamalan maksimalno koristi faktor iznenađenja. Koristi činjenicu da je imao neuspehe i da više publiku ne može iznenaditi. Računa na to. Zato mu iznenađenje uspeva i to efektno. Svakoga ko je upućen u njegov rad, obrt će oduševiti i obradovati. Koga ne zanima obrt filma, neka pređe na poslednji pasus, jer što se manje zna o filmu, to bolje po celokupan doživljaj. Elem, Mekavojev lik sa 23 identiteta pred finale filma razvija 24. identitet, koji je superiorniji od običnih ljudi. Taj identitet je snažan, brz, može da se penje po zidovima i ništa ga ne može povrediti. Ništa sem Brus Vilisa. Šamalan koristi ovaj film kao proširenje univerzuma koji je stvoren u filmu Nesalomljivi. U tom filmu, Brus Vilis igra čoveka koji je čvršći od ostalih ljudi, kome se kosti ne mogu polomiti i koji je snažniji od drugih ljudi. Njegovog neprijatelja zovu Gospodin Stakleni, jer je sušta suprotnost Vilisovom liku.

Šamalanova vizija je bila da te dvehiljadite godine svetu podari superheroje u vidu ljudi sa prirodnim predispozicijama, bez natprirodnih moći. Iskoristio je sve elemente superherojskih stripova i uspešno ih preneo u realan svet. U filmu Nesalomljivi, dva glavna lika imaju suprotne medicinske karakteristike kostiju. U filmu Podeljeni, glavni lik ima višestruke identitete, pri čemu je mozak svakom od tih identiteta dodelio drugačije fizičke osobine. Jedan identitet je, primera radi, dete od 9 godina, drugi žena u srednjim godinama, dok je finalni identitet neuništiva zver. Poslednja scena filma najavljuje okršaj Vilisovog nesalomljivog i Mekavojeve zveri. Ruku na srce, Šamalan nije uradio ništa što već nije viđeno u današljnoj eri superherojskih filmova. Radnja jednog filma vodi u drugi film kroz finalnu scenu. Međutim, u tim filmovima, heroji su generički superljudi, negativci stereotipni zlikovci, radnje su nalik jedna drugoj, a snaga filmova leži u spektakularnim scenama i specijalnim efektima. Šamalan, pak, najvaljuje nešto novo, nešto drugačije. U svetu superherojskih šablona on pravi inovacije, svojim herojima i negativcima daje ljudskost i stvaran kontekst.

Proslavljeni režiser Stiven Spilberg kaže da su superherojski filmovi vesterni modernog doba. Postojale su dve vrste vesterna, odnosno, dve ikone vesterna - Džon Vejn i Klint Istvud. Vejnovi filmovi su idealizovali i romantizovali Divlji Zapad sa uvek doteranim herojima, našminkanim damama, gradovima bez prašine i fer-plej dvobojima. Istvudovi filmovi su demistifikovali taj isti Zapad, kroz antiheroje, ubistva sa leđa, prljave gradove i negativce sa pokvarenim zubima. Ukratko, Istvud je dao stvaran kontekst Divljem Zapadu, učinio ga je realnim. Šamalan najavljuje da je Istvud superherojskih filmova. Koristi superherojske elemente, kao što je Istvud koristio konje i kauboje - prosto su neizostavan deo priče. Međutim, kao što Vejnovi filmovi nikada nisu imali specifičnu težinu Istvudovih filmova, tako ni generički superherojski filmovi nikada neće imati specifičnu težinu onoga što Šamalan namerava.

Zaključak - Podeljeni se može pogledati, ali jednom i to je to. Da, to je jedan od takvih filmova. Mekavoj i Tejlor-Džoj su dobri, priča je dobra, a uloga samog filma je značajna. Međutim, kada se obrt zna, film više nije isti. Ideja koju je gospodin Šamalan zamislio kroz film Podeljeni iskupljuje ga za sve neuspehe, ali samo ako je ostvari do kraja. Realizovanje ideje može biti spektakularno i neka vrsta osveženja u svetu filma. Da li je dolazak na pomenutu ideju potez očajnika ili genija, vreme će pokazati.

 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari