Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Izložba "Valjevo 1914-1915, grad bolnica"

Istorijski arhiv Užice

Izložba "Valjevo 1914-1915, grad bolnica" otvorena je u Istorijskom arhivu Užice, uz prigodno predavanje istoričara dr Vladimira Krivošejeva, autora izložbe i direktora Narodnog muzeja Valjeva.

Izložba „Valjevo 1914–1915 – grad bolnica je spomen na velika ratna stradanja tokom epidemije pegavog tifusa 1914. i 1915. godine, kao i na slikarku Nadeždu Petrović koja je tragično preminula upravo u vreme tih stradanja i čijih se 14 remek-dela čuva u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Valjevo je uoči Prvog svetskog rata imalo 8.000 stanovnika, a za vreme epidemije tamo se našlo oko 100.000 ljudi, među kojima je bio veliki broj izbeglica, ranjenika i obolelih. Srpskim lekarima pomagale su sanitetske misije iz nekoliko zemalja i na osnovu memoarske građe osmišljena je narativna koncepcija izložbe. Od pegavog tifusa u Valjevu stradalo je 22 lekara i bolničara, među njima i Nadežda Petrović (03. aprila 1915.) kao dobrovoljna bolničarka. Njena slika Valjevska bolnica, danas u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, dobila je istaknuto mesto na postavci. Pored pisane građe i savremene lekarske opreme, posetioci izložbe će moći da vide i drugi dokumentarni materijal. Cilj izložbe je da, uz pomoć karte bolničkih objekata i ambijentalnog segmenta dela bolnice, slikovito predstavi stradanje blizu 10.000 ljudi u Valjevu u jednom kratkom periodu.

U ratnim planovima Kraljevine Srbije bilo je predviđeno da Valjevo, zbog strateškog položaja bude jedan od glavnih centara vojnog saniteta. Naziv Valjevska bolnica, bar kada je reč o vremenu prvih godina Velikog rata, označava sklop specifičnih događaja usled kojih je ceo grad postao velika bolnica. Dve stalne i šest rezervnih bolnica bile su smeštene u više desetina objekata širom grada, a kada je izbila epidemija pegavog tifusa, na brzinu su otvorene nove bolnice u kasarni Petog pešadijskog puka, Valjevskoj gimnaziji, muzeju i u svim raspoloživim javnim objektima – kafanama, školama, magacinima.

Izložbu možete pogledati u galeriji Istorijskog arhiva Užice u narednih mesec dana.

 

Via FB stranica Istorijskog arhiva Užica

 

Kraj Novog Polisa?

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari