Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Plesnom domaćicom protiv kič scene

Ljiljana Šipragić, Banja Luka

Najteže je napisati muzički tekst. Valjda jer je skoro nemoguće riječima opisati osjećaj koji muzika probudi u svakome od nas, a ja od svojih tekstova očekujem baš to - da prenesu osjećaj koji je ista probudila u meni, zainteresuju druge da poslušaju i tako omogućim njima da dožive nekog izvođača na svoj način. Tom linijom se gomilanje informacija i taksativno navođenje ovih ili onih činjenica svodi na traćenje vremena pored živog Gugla i Vikipedije. Sa druge strane najveća nepravda bi bila zakinuti nekoga nemogućnošću da se taj osjećaj u potpunosti prenese. A eto baš je dug period kako ja pišem ovaj tekst. Pišem i nikako da ga napišem onakvog kakav želim da bude. Done is better than perfect, kažu mnoge pametne glave, pa tim slijedom napokon uzimam konce u svoje ruke, kuckam ovaj tekst u večeri kada je soba ispunjena opojnim zvukom „Irie FM“-a, uz čašu omiljenog pića i sa ogromnom željom da u svemu tome uspijem.

„Irie FM“ je bend (za) koji sam prvi put čula na Demofestu, iako je zapravo ovaj beogradski sastav postojao i mnogo godina prije toga, aktivno radeći na stvaranju muzike i nastupajući ne samo na Balkanu već i po svijetu. 2009. godine pojavili su se na takmičenju u Banjoj Luci, prvi krug prošli bez ikakvih problema, a na samoj finalnoj večeri osvojili visoko četvrto mjesto. To „visoko“ pišem čisto forme radi, jer da se mene pitalo oni bi dospjeli na još višu poziciju, ako ne i na sam tron drugog po redu Demofesta. Godine su se nizale, članovi benda mijenjali, razvijali i uspješno radili na izgradnji jakog imena. Svega onoga šta danas imamo servirano i svega onoga šta ćemo tek da dobijemo od njih. Neki ih znaju kao beogradski bend, neki od veoma cijenjene titule najboljeg rege benda u Evropi iz 2012, neki sa Demofesta, ali najbitnije je da ih svi znaju, vole i slušaju, poštujući uloženi rad i trud. Na veliku sreću, moje kompletno iskustvo sa „Irie FM“-om se nije svelo samo na tu jednu Demofest pjesmu koju sam čula. Vratili su se 2015. godine u Banju Luku, još sjajniji, zauzimajući scenu kao revijalni bend sa nekim od najvećih svjetskih i domaćih imena. I svirali do ranih jutarnjih sati, jer ni sitni sati, ni umor, ni količina alkohola nisu otjerali ljubitelje dobrog zvuka - ili Vukašina, kako se uzme.

Bend je u posljednjim mjesecima izbacio nekoliko novih stvari, time opravdajući prethodno najavljivanje novog stvaralaštva na domaćem jeziku. Pjesma „Kliziš“ je izazvala ogromnu pažnju i voljenje, kako od strane brojnih žena koje je emotivni momenat otpjevan i skrojen od strane frontmena grupe Vukašina pogodio u srca, tako i od strane gomile drugih ljubitelja dobre lirike, zavodljivog zvuka, ritma i lijepog glasa. I ma koliko „Kliziš“ bila umjetničko djelo u svakom pogledu - a nemojte propustiti priliku da pogledate i spot uz pjesmu jer bi to bila zaista velika šteta - moj apsolutni favorit od novijeg rada je stvar „Svi“. Opet dovoljno voljena i od ostatka „Irie FM“ poštovalaca da se tokom koncerata svi stihovi obavezno pjevaju u glas, a pjesme završavaju vriskom i aplauzom. „Svi“ je pjesma po mojoj mjeri. Ona koja završi na „repeat“ plejlisti, pa se tu zadrži mjesecima. „Svi“ je pjesma sa odličnim sekvencama na klavijaturi, potpuno stilski originalna i zanimljiva. Lijepa i jednostavna, iako zapravo sa mnoštvom savršeno spojenih slojeva. Dovoljno emotivna, dovoljno omamljiva, dovoljno plesna. Sve ono šta bih rekla i za sam bend kojeg čine izuzetno talentovani momci (a sada i djevojka za basom nakon najnovijih promjena) koji u potpunosti uživaju u onome šta rade.

Očaravajuća energija kojom zrače i harmonija među samim članovima, zajedno sa interakcijom koju frontmen grupe održava sa publikom, olakšavaju to da svaka osoba koja se nađe ispred pozornice utone u brojne slojeve njihove muzike. Sa rege osnovom i primjesama daba, gruva, fanka i disko muzike, svaka pjesma natjeraće vas da, ako ništa, mrdate kukovima i zažmirite dok polako tonete u ljepotu glasa, proživljavajući svaki stih. Tako je barem bilo meni dok sam sama stajala negdje u ćošću na prošlogodišnjem Demofestu, uživajući u magičnom ritmu starijih hitova i veličanstvenoj energiji osmorice momaka koju je upotpunjavala euforična publika, u potpunosti zaboravljajući koliko sam umorna, koliko je sati i šta me sve čeka naredni dan. I isti takav osjećaj imam dok sada u mraku sjedim slušajući svoju najdražu pjesmu, pokušavajući da to prenesem na papir.

Jedno je sigurno - propustićete mnogo ako ih ne poslušate (pod pretpostavkom da već niste), a nećete izgubiti mnogo ako nekoliko minuta vremena odvojite za njih. I zato vam u nastavku ostavljam gore pomenutu omiljenu numeru „Svi“, srećna što imam priliku da sa vama napokon podijelim i neke domaće muzičare vrijedne spominjanja. Ako ništa, dugujemo im poštovanje i zahvalnost što ovoliki trud i talenat ulažu u muzičko stvaralaštvo, time razbijajući kič orijentisanu scenu i vraćajući nadu u kvalitetnu domaću produkciju. Priznaćete, toga nam zaista nedostaje. A sad svi otkližimo kroz mistični sumrak slojevitih zavodljivih plesnih tonova „Irie FM“-a.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari