Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Neodoljivost jednog glasa

Ljiljana Šipragić, Banja Luka

Čini se da je muzika jedan od najboljih pokazatelja gluposti i površnosti koja vlada svijetom. Umjesto da u njoj uživamo svim čulima, fokus je prebačen isključivo na vid - jer vizuelna impozantnost (kako u čijim očima, ako smijem dodati) je bitnija nego kakve sve to emocije iz dubine našeg srca izvuče ili kakav vrtlog misli u našoj glavi stvori. Svijet vrte novci, a ljudska pamet polako zaglupljuje pred njom i prepušta se lavini šarade. Ipak, to ne znači da je kraj. To ne znači da nam manjka kvalitetnih i dobrih muzičara, lijepih glasova i dobrih aranžmana. Štaviše. Jedini problem je što su oni sakriveni u dovoljno mračne ćoškove da u njih zaviruju samo hrabri ljubitelji muzike, a do kojih šira publika jako rijetko dolazi, pa su slojevi prašine prekrili gotovo sav sjaj koji sa sobom nose.

Jedan od takvih primjera je Lianne La Havas, 26-godišnja djevojka božanstvenog glasa i stasa koja će kroz nekoliko mjeseci održati i svoj koncert u Royal Albert Hall-u, a ukoliko znate o čemu pričam, znate i da to zaista mnogo govori o njoj, njenom talentu i dosadašnjem radu. Među silnim napornim glasovima, nakićenim aranžmanima i kičastim spotovima ona je uspjela da zablješti i da pokaže koliko jednostavnost u pjevanju i komponovanju u kombinaciji sa njenom jedinstvenom bojom glasa mogu biti idealan spoj. Lianne nije samo pjevač; ona svira nekoliko instrumenata i uz to je tekstopisac. Osim velikog talenta i mnogo rada i truda koje je uložila baveći se muzikom još od sedme godine, Lianne se izdvaja svojim neodoljivim, sofisticiranim glasom, koji u isto vrijeme i umiruje i uzbuđuje. Njoj nisu potrebne visoke note i „tu sam, slušajte me“ sekvence. Ona jednostavno privlači i zrači.

Nakon debitantskog albuma „Is Your Love Big Enough?“  iz 2012, za koji je dobila iTunes nagradu za najbolji album godine, 2015. nas je dočekalo novo ostvarenje pod nazivom „Blood“. 10 pjesama, svaka posebna na svoj način, pronaći će svoj put do vrha lista muzikoljubaca vrlo lako - odmah nakon prvog slušanja i prepuštanja. Imajući „Is Your Love Big Enough?“ iza sebe, sa sigurnošću je gurnula „Blood“ u svijet muzike koji je preplavljen brojnim djelima željnim pažnje. Sa sigurnošću jer je već naišla na odobrenje brojnih poznavalaca muzike, pa tako i Princa koji je sa dotičnom odradio pjesmu „Clouds“ za svoj posljednji album „Art Official Age“ a ova činjenica zasigurno će uticati i na utiske brojnih slušaoca širom svijeta.

Njene pjesme su jednako dirljive i samouvjerene u svojoj introspekciji, ali sa primjetnom promjenom dinamičnosti od prvog prema drugom albumu. Ipak, ono šta oba karakteriše je rolerkoster emocija i nevjerovatna sposobnost da potpuno živo i stvarno prenese različita romantična osjećanja u još različitijim stanjima haosa. Evidentno je da, iako je nikada ne biste svrstali u kategoriju tako mlade i suštinski neiskusne umjetnice, Lianne vremenom raste i prilagođava svoju muziku. Ono po čemu se izdvaja od komercijalnog svijeta je činjenica da krši sva pravila stvaranja hitova - u njenim pjesmama nećete pronaći čuveno pravilo stih-refren, već potpunu umjetničku slobodu vođenu isključivo njenim osjećajem.

Iako je danas definisana kao neo-soul pjevačica, La Havas sa tim nije saglasna, a ta njena suprotnost u mišljenju je potpuno utemeljena. Od 10 pjesama na novom albumu zaista ni za jednu ne možete reći da je ista. Svaka ima drugačiji osjećaj, ritam, drugačiju dimenziju i ljepotu. A svaka sa sobom nosi jasnu poruku, s obzirom da pričamo o jednoj vrlo kvalitetnoj liričarki prije svega. I, kao što je ona u jednom intervjuu istakla da ne voli žanrove, generalizovanje i smještanje u okvire, tako i ja želim da naglasim da obrišete sve granice u svojim glavama kada je muzika u pitanju i da ostavite čulima da presude kvalitet ostvarenja.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari