Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Dobre loše navike

Ljiljana Šipragić, Banja Luka

Ništa bolje se ne može desiti muzičkoj industriji od spoja dva izuzetna muzičara sa istim senzibilitetima. Rezultati takve saradnje mogu biti samo i isključivo nedodirljivi u pogledu kvaliteta i ljepote zvuka. A takav je upravo dvojac kojem posvećujem današnje redove. Riječ je, naravno, o „The Last Shadow Puppets“ - 'bendu iz snova' oko kojeg se nakon 8-godišnje pauze ponovo diže prašina, i to sa najboljim mogućim razlogom - kroz mjesec dana nas očekuje njihov novi album.

Isti tim se okupio nakon nekoliko godina, ali ono sa čim su se predstavili krajem 2015. - singlom „Bad Habits“ sa novog albuma - izazvali su u najmanju ruku iznenađenje. Gotovo da je neprepoznatljivo stvaralaštvo TLSP benda, čiji je idejni tvorac Alex Turner. Razlika vrišti iz svakog tona i glasa, a opet se čini pomalo nerealnom s obzirom da iza nje stoji ista ekipa. Na sreću, takvo je činjenično stanje, a objektivno sagledavši isto ne možemo nego zaključiti da je promjena potuno realna i utemeljena. U toku ovih 8 godina, frontmen grupe „Arctic Monkeys“ - Aleks Tarner i solo izvođač i bivši frontmen grupe „The Rascals“ - Miles Kane, dvojica klasičnih rok šarmera koji čini TLSP, znatno su napredovali kako muzički tako i karakterno. Njihove ličnosti zrače zrelošću, samouvjerenošću i jačinom, baš kao i navedena stvar sa dugo iščekivanog albuma. Dakle, u potpunosti je jasno šta ćemo prvo osjetiti u „Everything You've Come to Expect“ koji je najavljen za april 2016. - jačinu, dominaciju i samouvjerenost. Do te mjere da postaju i pomalo neprijatne dok se ne naviknete.

Do kojih tačno granica će ići sa žestinom ostaće nepoznato do 1. aprila. Ako je suditi prema „Bad Habits“ singlu, dobićemo dosta tvrdog i dobrog zvuka. Ipak, u jednom od intervjua dvojac je izjavio kako je ovo „najjača“ stvar na albumu, tako da i dalje ostaje nejasan raspon i omjer snaga - kako onih u pogledu njihovih pozicija za mikrofonom i gitarom, tako i onih u zvuku.

Na kompletnoj „The Age of Understatment“ priči i samom postanku TLSP benda možemo zahvaliti Aleksu. Okupivši oko sebe sjajne ljude kreirao je album kojim je jasno oživio pop-miks 60-ih. Početak „The Last Shadow Puppets“ priče nalazi se u kraju „My Favourite Worst Nightmare“ albuma „Arctic Monkeys“-a iz 2003. U tom albumu osjeti se prizvuk onoga šta smo dobili na „The Age of Understatment“. Osim toga, na posljednjoj stvari gore pomenutog albuma svira upravo Majls Kejn, koji je evidentno postao značajan dio života i veliki uticaj na Aleksa kako u privatnoj tako i muzičkoj sferi. Produkcijskom palicom i dalje rukovodi James Ford, koji je prethodno radio sa „Arctic Monkeys“-ima. A ovoj trojki pridružujemo i „Arcade Fire“ člana Owena Palleta, čime dobijamo potpun začarani krug. Krug u kojem se harmonično smjenjuje zvuk 60-ih, stopljeni vokali Aleksa i Majlsa, maestralne string sekcije i bondovska atmosfera. Da, bondovska, jer upravo tako bih opisala njihov prvi album. U svakom segmentu.

Ta neka jednostavnost i lakoća kojom odiše „The Age of Understatment“ je sušta suprotnost „Bad Habits“ trake sa predstojećeg albuma. Ista obiluje slojevitošću, neugodnim neredom i arogancijom koja sa vremenom postaje potpuno smislena i prijatna, a na slušaoce utiče poput alkohola. Uostalom, muzika i jeste kao pijanstvo. Djeluje na način da oslobodi bujicu emocija i istjera napolje razne segmente ličnosti koje u sebi nosimo a da ih ponekad nismo ni svjesni. To je upravo proces koji će pravoshodno osjetiti oni pravi slušaoci koji svaki atom sebe posvete nekoj pjesmi. Proces preobrazbe. Proces oslobađanja. A finalni osjećaj? Prepuštenost, otvorenost i čisto uživanje. 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari