Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Porodica žrtava dronova obećava borbu protiv odluke nemačkog suda

Teror na suđenju

Nađa Prupis, Common Dreams

Fasal bin Ali Džaber, čiji su rođaci poginuli u napadu 2012. godine, kaže “nećemo odustati … i to je za nas jednostavno – pitanje života i smrti “

Fasal bin Ali Džaber podneo je prošlog oktobra ustavnu tužbu protiv Nemačke nakon otkrića da je ona pomogla Americi da sprovede tajne napade dronovima u Jemenu, uključujući i onaj u kojem su poginula dva člana Džaberove porodice. Tri godine nakon što je u američkom napadu dronovima u Jemenu poginulo dvoje civila koji su bili na svadbi, nemački sud je u sredu presudio protiv članova porodice žrtava u slučaju koji je izazvao međunarodnu podršku za takozvani “Rat protiv terora”. Fasal bin Ali Džaber je dobio dozvolu da podnese žalbu protiv sudske odluke nakon što su sudije odbile njegovu ustavnu tužbu protiv Nemačke, koju je podneo prošlog oktobra nakon smrti svog nećaka i zeta, poginulih u američkom napadu dronovima dana 29.08.2012. godine u selu Kašamir. Tužba je podneta nakon otkrića da je vazdušna baza Ramštajn, koja je smeštena na jugoistoku Nemačke ali koju vode američke vazdušne snage, “od presudnog značaja za olakšavanje američkih tajnih napada dronovima u Jemenu”, prema dobrotvornoj organizaciji Repriv. Džabera predstavlja organizacija Repriv i Evropski centar za ljudska prava. Džaber nije mogao lično da svedoči zato što ga je zabrana putovanja u Jemenu – implementirana preko Saudijske Arabije, zbog vojnih napada protiv Huti pobunjenika – sprečila da napusti zemlju. Njegova izjava je pročitana pred sudom u sredu.

Predsednik Barak Obama i nemački zvaničnici su prethodno poricali da je Nemačka bila umešana u operacije dronovima. Ipak, ove godine su procureli super-tajni obaveštajni dokumenti koji su potvrdili da je Ramštajn “mesto satelitske relej stanice koja omogućava operaterima dronova na američkom jugozapadu da komuniciraju sa  njihovim daljinskim avionima u Jemenu, Somaliji, Avganistanu i drugim ciljanim zemljama”, kako je bilo napisanu u Interseptu koji je objavio izveštaj o dokumentu u aprilu. Napad u 2012. godini izazvao je proteste u Jemenu, iz razloga što je jedan od poginulih, Salim bin Ali Džaber, bio poznat kao protivnik Al Kaide, navodne mete napada. Posmatrači su pre donošenja odluke rekli, da bi slučaj mogao da postavi presedan za međunarodne vlade koje učestvuju američkoj kampanji napada dronovima. Sudije su u sredu samo priznale da je prihvatljivo što je baza Ramštajn krucijalni deo američkih operacija napada dronovima u Jemenu.

Nakon presude, Džaber je izrazio žaljenje zbog sudske odluke – ali je obećao da će nastaviti da se bori. “Nadao sam se da će sud danas povratiti veru Jemena u posvećenost Zapada vladavini prava, i da će nemačka vlada staviti tačku na svoju ulogu u ovim nelegalnim i nemoralnim operacijama” rekao je Džaber. “Sramno je što neće čak ni da priznaju da su imali udela u ubijanju nevinih civila i terorisanju čitavih zajednica.” “Ali nećemo odustati”, nastavio je. “To je za nas – jednostavno – pitanje života ili smrti.” Ket Kreg, zakonski zastupnik organizacije Repriv koji je predstavljao Džabera, dodao je “Predugo je programu dronovima bilo dozvoljeno da radi u senci – daleko od sudskog i javnog nadzora. Iako smo danas izgubili, ovo saslušanje je bio značajan korak u pravcu veće transparentnosti i odgovornosti Sjedinjenih Država i njenih saveznika u njihovom nelegalnom i nemoralnom programu dronovima. Kreg je kazao i to da odluka “jednostavno znači da moramo da udvostručimo naše napore da podržimo naše klijente u njihovoj nameri da okončaju smrt i patnju koju dronovi donose u Jemen.” Džaber je dodao: “Ovo je samo početak naših napora i ja ću nastaviti da polažem nadu u pravosudni sistem i vladavinu prava, kako bih pronašao miran i održiv način da sačuvam sebe i svoju porodicu sigurnim, i okončam razaranja koja dronovi donose u moju zemlju.”

 

 

Izvor: Common Dreams      Prevela: T.V.R:

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari