Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Risari dolaze

Igor Marinović, tekst i fotografije

Takmičenje risara je borba skidanja žita na stari način. To je jedna je od ključnih manifestacija Dužijance, niza događaja žetelačkih svečanosti. Odigrava se svake godine u drugom selu u okolini Subotice. Ove godine će biti u Žedniku, 11. jula 2015. godine, dakle sutra.  Za motivaciju, prilažem par fotografija od pre nekoliko godina. Moguće je da će ove godine, nakon dugo dugo godina događaj pokvariti kiša, tako da preporučujem da pratite vremensku prognozu pre nego što krenete. Sve kreće rano, oko 6 sati, sa pripremom, veselom atmosferom. Čak su i konji veseli. 

Nakon pripreme kreće risarski doručak. Svi su pozvani na doručak, makar prednost imaju takmičari. Autentičnih prizora ne fali, ovde vidimo tri generacije, dedu, majku i ćerku. Preporučujem tehniku dede, a to je balansiranje hleba na desnom kolenu, dok se seče slanina debela 6cm. Sve to se kombinuje sa crvenom tucanom paprikom i kiselim mlekom. 

Za one koji stvarno ne čuju, na sledećoj fotografiji je pesma "Hajde Kato, hajde Zlato". 

Mlade snage se pripremaju. Nije lako. 

Evo ga velemajstor, nadčovek, pobednik svih riseva proteklih godina. Zove se Stipan Kujundžić. Ipak nije pobednik svih, jedno vreme ga nisu pustili da se takmiči u konkurenciji. Ovaj put jeste, i naravno da je pobedio. Jedino da se proba takmičiti sa kombajnom, ko zna šta bi bilo.

Ruža Juhas, njegova risaruša, troši nakon pobede pivo u prave svrhe.

I voda se troši u prave svrhe.

Pobednički par. Sve ono iza su neki turisti ... ne mogu se izbeći, ali i zašto bi. Nemojte ni pokušavati.

Dok traje odmor pobednika ostali još vredno rade. Da ne bude zabune: kada se uzme sve u obzir, a to su temperatura, tempo, usresređenost, ovo je jedan od najtežih poslova koje je seljak ikada doživljavao. Nije lako ni gledati, a kamoli fotografisati. 

Dok se skuplja bodljikavo žito, i ravnica se počinje kriviti:

Stipan i Ruža pričaju o pobedi. Još jednom, svaka im čast! Oštro oko primećuje ruku u gornjem desnom uglu, to je mikrofon TV ekipe koja ispituje učesnike.

Ova fotografija je doživela najviše negativnih kritika, ikada. Jednostavno nije red, šta je ovo, otkud to, daj skloni to ... Verovatno je i hoću skloniti.

Za razliku od prethodne, ova fotografija će sigurno ostati.

Ima i nameštenih fotografija. Kažem: mož'te slobodno piti pivo. Šta mož'mo? Pa mi to već radimo biće p'o sata!

Evo mi komšije iz detinjstva, kratki predah od teškog posla.

Posle par rečenica, pokazao mi je tetovažu. Nakon toga, nagnuo se prema meni, da mi kaže nešto. Bilo je to prilično intimno. Prilično.

Da li preporučujem ovaj događaj? Naravno. Jedinstveno, nabijeno dobrom atmosferom, mnogo odličnih kadrova, uz izuzetak turističke pozadine. Svejedno, utisak je izvanredan.  Samo, kažem, dobro se informišite oko kiše. Da ne bude kao kada sam preporučio tiski cvet, a na kraju se tiski cvet uspavao i krenuo par sati kasnije, i ne u toj količini u kojoj bi trebao biti : )

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari