Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Заоставштина Оље Ивањицки

Историјски музеј Србије, 26.03-01.11. 2017.

У недељу, 26. марта у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића свечано је отворена изложба „Заоставштина Оље Ивањицки”. Након уводних речи директора Историјског музеја Србије др Душице Бојић, аутора изложбе Тијане Јовановић Чешке и сараднице у реализацији поставке, директора Фонда ,,Олга Оља Ивањицки’’ Сузане Спасић, изложбу је свечано отворила председница Народне скупштине Републике Србије госпођа Маја Гојковић.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку компанија Division visual solutions, ДДОР Нови Сад и Модне куће Мона.

Изложба „Заоставштина Оље Ивањицки” кроз премијерно приказивање заоставштине чувене уметнице настоји да подсети јавност на питање трајног решења за смештај и презентацију њене заоставштине, која је након Ољине смрти 2009. године додељена на привремено чување Историјском музеју Србије. Поставка представља до сада најобимнији пресек Ољиног разноврсног уметничког стваралаштва на пољу сликарства, вајарства, модног дизајна, архитектуре и поезије.

На изложби је публици представљена бројна дела: готово 200 уметничких слика, скулптура и цртежа из свих периода њеног стваралаштва, као и лични предмети (фотографије, фонотека, намештај, колекција чаша и свећњака итд) који су чинили део њене свакодневице и били неисцрпан извор инспирације за уметнички рад. Тако су у посебном делу галерије реконструисани делови њеног атељеа са аутентичним намештајем и личним предметима.

Будући да је Оља Ивањицки тежила да се својим делима осврне на друштвено-политичке и историјске догађаје, посетиоци имају прилику да виде и портрете бројних познатих личности из сфере науке, уметности и политике.

Међу изложеним уметничким делима својим значајем се издавајају „Космички циклус”, „Рециклирана историја уметности”, која обухвата портрете славних уметника који су утицали на Ољин рад и триптих „20. век”- серија портрета личности које су, по уметници, обележиле прошли век (портрети научника Карла Сегана, књижевника Иве Андрића, Мирослава Крлеже и Маргерит Јурсенар, музичара Мика Џегера, астронаута Нила Армстронга, али и портрети актуелног председника Руске Федерације Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа, насликан 1995. године).

Поред тога, посетиоци су у прилици да виде и избор из колекција које је Оља Ивањицки урадила за Модну кућу Мона (колекције „Тесла”, „Његош” и „Царство”).

Поједини сегменти Ољиног визионарског уметничког рада представљени су кроз интерактивну апликацију- инсталацију, коју је дизајнирао Борјан Побрић.

Као пратећи додатак изложби, инсталација омогућује посетиоцима да сазнају више о одређеним изложеним радовима, Ољином животу и „причи иза уметности”.

Важно је споменути и да су текстови на поставци креирани тако да преносе размишљања уметнице о изложеним сликама, као њено лично, аутентично тумачење дела.

На тај начин сама уметница представља своја дела публици у складу са својим уметничким и животним ставом о трајању кроз време, јер како је сама говорила: „Ја не идем за успехом, него за трајањем, не само док сам ту, него и кад нећу бити ту. Да све остане и траје. То је мој пут”.

Дизајн поставке је осмислила кустос Изабела Мартинов Томовић.

Стручна вођења кроз поставку за индивидуалне посетиоце организују се петком од 17 часова (Сузана Спасић директор Фонда „Олга Оља Ивањицки”).

Изложба је отворена до новембра 2017. године

 

Извор: Историјски музеј Србије

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari