Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Изложба "Соба Леонида Шејке"

Галерија "Уроборос", 28. IV 2017.

Изложба "Соба Леонида Шејке" биће отворена 28. априла у галерији "Уроборос" (Краља Милана 13/1) поводом 85 година од рођења тог великог уметника и теоретичара уметности.

Аутор поставке историчар уметности Владимир Васић определио се за 63 дела настала у периоду од 1955. до 1969. из којих се може стећи увид у све фазе Шејкиног стваралашта, а новим читањем и сагледавањем препознати његов визионарски поглед на свет прожет филозофско-естетском утемељеношћу. За ову прилику слике, објекти и цртежи су позајмљени из приватних колекција, а већина дела ће бити поново пред публиком након више од четири деценије. 

Леонид Шејка рођен је 24. априла 1932. године у Београду. После завршене Руске основне школе, четири разреда гимназије и средњотехничке школе (одсек архитектуре) 1949, дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1960. године. Сликарством се бавио од 1950. године. Био је један од оснивача и теоретичара групе "Балтазар" и уз Мира Главуртића, Ољу Ивањицки и Владана Радовановића оснивач је покрета "Медиала" (1957). Први пут је излагао на групној изложби 1953. године, а прву самосталну изложбу приредио је у Галерији Графичког колектива 1958. године. Спада у ред најзначајнијих уметника друге половине 20. века код нас. Преминуо је 1970. године у Београду. 

Фондација "Плаво", коју чине креативни и организациони тим некадашње Галерије "Хексалаб", у време трајања изложбе припрема и предавање за студенте о значају дела овог авангардног уметника, а цела поставка биће забележена и документована кратким десетоминутним филмом. Изложбу прати и каталог са текстовима Дејана Ђорића, Миодрага Б. Протића и Бранка Кукића и репродукцијама свих експоната са изложбе. Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић и публика ће моћи да је посети до 15 маја. Организатор изложбе је фондација "Плаво", а цео пројекат је подржало Министарство културе Србије.

 

 

Извор: Б92   Фотографије: Фондација "Плаво"

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari