Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Смотра археолошког филма

Југословенска кинотека, 23-30. март

Осамнаесту Међународну смотру археолошког филма Народни музеј у Београду организује у сарадњи сa Руским домом, Амбасадама Републике Кипар, Републике Пољске, Словачке Републике, Краљевине Белгије, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу и самосталним ауторима из Србије, а уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

На Смотри ће бити приказанo 27 филмова из 10 земаља – Русије (6), Кипра (2), Пољске (1), Словачке (3), Белгије (1), Немачке (3), Италије (3), Шпаније (4), Грчке (2) и Србије (2), и захваљујући Југословенској кинотеци као суорганизатору одржаће се у простору Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1) у периоду од 23. марта до 30. марта 2017. године. Филмови које ће публика имати прилике да види углавном су новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Приказани су на престижним европским археолошким фестивалима: у Роверету (Италија), Ируну (Шпанија) и Килу (Немачка). Као и претходних година одликује их висок научни квалитет, али и инспиративан приступ културној баштини, омогућавајући не само стручњацима него и свима онима које привлаче старе цивилизације и културе да се упознају са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Београд је један од ретких европских градова чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.

Пројекције ће се одржавати сваког дана са почетком у 19 часова у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1. (Извор: Народни музеј)

Русија гостује са шест, Шпанија са четири, Словачка, Немачка, Италија са по три, Грчка, Кипар и Србија са по два и Пољска и Белгија са једним филмом. Руски филмови, између осталог, говоре и о резултатима рада Руског географског друштва на територији Републике Тива и Краснојарског краја - Кизил - Курагино - "Последњи дани древних цивилизација" (29. март) и његовој заједничкој експедицији са Костромским музејем и открићу трга из раног средњег века "Археолошко лето 2016: Унжа" (26. март).

Шпанска филмска археологија прешла је границе матичне државе и у Београду гостује с филмовима: "Викинзи - ратници са севера" (24. март), "По трагу Ханибала", чувеног картагинског војсковође из Другог пунског рата (25. март), "Савремено откриће земље Маган" која се помиње у месопотамијским списима, а пронађена је на простору Уједињених арапских емирата (27. март) и "Краљевство соли" о 7.000 година историје аустријског града соли Халштата (29. март).

Италија гостује са три филма: "Селинунте, град између две реке" - старогрчком граду на Сицилији у коме је откривено пет храмова (24. март), "Кирена, афричка Атина"- о старогрчкој колонији на простору данашње Либије (27. март)и "Граница Тиренског и Јадранског мора подељена између Феничана и Фокејаца" (28. март).

Немачка се представља награђиваним ангажованим археолошким остварењима, која се баве крађом и продајом на црно културног блага и финансирањем терористичких акција од тог новца - "Трагом пљачкаша храмова" (25. март) и "Крвави плен" (30. март), као и апсолвентским филмом "Станица успомена" о заљубљенику у возове Ханс-Фридри Вајсбаху.

Грчки филмови о ранохришћанској Ротонди у Солуну, која је отворена 38 година после великог земљотреса у овом граду, као и о средњовековном византијском броду Олкас који је пловио између средњовековних лука од Егеја до Црног мора, на програму су 26. и 28. марта.

Кипар ће на Смотри представити своју "Средњовековну глеђосану керамику" (26. март) и "Музеј Кипра" (30. март).

Поводом 1050. година од примања хришћанства Пољска гостује са филмом "Крст и круна" (27. март), а Белгија са остварењем "Малањ, галско-римска вила" (24. март) о покушају археолога Франсис Фонтејн да на гало-римском имању у близини Рокефорта реконструише свакодневни живот у римском периоду.

Словачка први пут гостује на Смотри археолошког филма у Београду и има три филма о "Бронзаном добу" (24, 28. и 30. марта).

Два српска филма на Смотри су: "Доме, слатки трапезоидни доме" о Лепенском виру (24. март) и "Древна станишта у средњем току реке Колубаре" о најновијим археолошким налазиштима у овом делу Србије (26. март). У Народном музеју најављују да ће 25. марта у Музеју Вука и Доситеја организовати радионицу за децу о Лепенском виру - праисторијском налазишту на коме су издвојена насеља која припадају мезолиту и раном неолиту. (Извор: Данас)

Комплетан програм 18. Међународне смотре археолошког филма можете погледати овде

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari