Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Лубарда у Београду

Дом Јеврема Грујића, Галерија Еуросалон

Поштоваоци стваралаштва Петра Лубарде имају прилику да погледају дела овог нашег великог сликара на две локације у Београду: у Дому Јеврема Грујића отворена је изложба "Невиђени Лубарда" док је у Галерији Еуросалон на Андрићевом венцу изложена Лубардина слика "Фантастична звер".

У Дому Јеврема Грујића, у Светогорској 17, у четвртак 2. марта 2017. године, отворена је изложба "Невиђени Лубарда". Овим догађајем организатори: Медија центар "Одбрана", Кућа легата и Дом Јеврема Грујића, придружују се обележавању 110. годишњице од рођења славног уметника. Изложба ће трајати до 2. маја. Слике које су изложене настале су између 1936. и 1972. године, у два периода уметниковог стваралаштва: између два светска рата, почев од 1936. године и у послератном периоду све до 1972. године, што чини скоро 40 година рада великог сликара. Поред слика, у Дому Јеврема Грујића биће изложен и део уметникове личне архиве. Изложена дела су из колекција Уметничке збирке Дома Војске Србије, Куће легата, Галерије Матице српске, Народног музеја Панчева и из шест приватних колекција.

Ремек-дело Петра Лубарде „Фантастична звер” (Besta Fantastika) први пут се излаже у Београду, у некадашњем простору „Еуросалона” на Андрићевом венцу. Слика које је откупљена 1953. на Бијеналу у Сао Паолу после 64 године вратила се у престоницу захваљујући колекционарима Душану Клепићу и Владимиру Крстоношићу.

О значају овог дела за југословенско сликарство говорили су историчари уметности и аутори публикације „Besta Fantastika”  Јерко Денегри и Петар Чуковић. "Драго ми је да су колекционари ушли у траг ове слике и донели је у средину у којој је настала. Посебно је интересантан начин на који је она доспела у Сао Паоло јер осликава културну политику ондашње Југославије која после свих политичких збивања покушава да нађе своје место у свету модерне уметности", рекао је Денегри. Чуковић је истакао да је Лубарда био аутор који је педесетих година прошлог века најснажније афирмисао културну политику наше земље. Она се, како каже, разликовала од других земаља источног блока због слободе и демократичности коју је допуштала ствараоцима.

Лубарда је 1953. године са 25 својих радова представљао тадашњу Југославију на једној од најзначајнијих смотри уметности у Сао Паолу где је постигао изузетан успех освојивши Интернационалну откупну награду. После Бијенала 24 слике враћене су у Београд, а „Фантастична звер” је остала у Бразилу наредних 10 година. Променивши власника, пренета је у Француску у приватну колекцију Марка Бербезата, који ју је чувао више деценија. Након његове смрти 1999. године, породица је отуђује и од тада јој се губи сваки траг. Слика се вратила кући у години у којој се обележава 110 година од рођења њеног аутора. Планирано је да „Фантастична звер” буде приказана и у Црној Гори.

 

Извори: ПолитикаМедија центар Одбрана

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari