Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Београдски ирски фестивал

Стефан Пајовић

И овог марта српска престоница ће бити обојена у зелено. Пети по реду Београдски ирски фестивал трајаће недељу дана дуже него прошлогодишњи, од 6. до 22. марта. и одржаће се на више локација у у центру Београда. Организатори су се поново потрудили да доведу ирске ствараоце који ће бити интересантни српској публици.

Пре свега ту је Џин Батлер, чланица састава „Риверденс“ популарног широм света и управо њена школа ирског плеса отвара фестивал. Виртуозе степовања београдска публика моћи ће да погледа у БИТЕФ театру 9. и 10. марта. Као и сваке године, богат филмски програм ће свакако привући љубитеље покретних слика, а посебно издвајамо пројекцију филма „Пљачка за твоју душу“ након које ће се режисер Дејвид Кефри обратити публици, делећи са њима искуство рада на новој сезони популарне серије „Бирмингемска банда“. У недељи ирског филма пред нама је укупно седам филмских вечери током којих ће бити приказани класици попут екранизације „Мртвих“ Џејмса Џојса из 1987. године у режији Џона Хјустона, са Анђеликом Хјустон у главној улози, али и савремена остварења попут комедије „Френк“ из 2014. године.

Поред вечери ирске музике, ту је и традиционални „деликатесни понедељак“ у „Културном центру Град“ када ће посетиоци моћи да пробају ирска јела попут говеђег меса са црвеном алгом и зеленим кнедлама. Врхунац прославе је свакако Дан Светог Патрика 17. марта, када ће Мост на Ади, Палата Албанија, хотел „Мoсква“, главна пошта, канадска амбасада и хотел „Парк“ засветлети зеленом бојом. Наредног дана нас очекује спортски ужитак у „Дорћол плацу“ где ће бити организовано гледање рагби утакмице Ирска – Енглеска у оквиру финала купа „Шест нација“. Након тога, исто вече, у „Културном центру Рекс“ чека нас концерт Дилана Таја, свестраног уметника чија музика је свејеврсни филозофски правац, пре него музички жанр.

Упоредо са фестивалом, одвија се наградна игра из области уметничке фотографије, висцкасто насловљена:Give It Your best Shot. Наиме, свако може до 3. марта послати фотографије „Београда који нестаје“ и тиме конкурисати за вредне награде. Тема другог фото-конкурса је „Светло“ и траје од сутона 16. марта до свитања 18. марта када ће потенцијални учесници имати прилику да на свој начин овековече нијансе зелене боје којима ће бити осветљене поменуте београдске знаменитости. Овога марта, задатак посетилаца БИФ-а је више него лак, опуштање уз чашу „Гиниса“ или чашицу „Џејмсона“ и уживање у богатом програму који нам долази из земље која је свесна свога културног наслеђа и нескромно га дели са остатком света.

Више о фестивалу на адреси: http://www.irishfest.rs/.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari